Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Ryske mullvaden kopierade Säpo-ledningens mappar och filer

”Spioneriet ska ytterst ha beställts av Putin”
Misstänkte ryske spionen Peyman Kia tros ha kopierat Säpo-ledningens filer och personallista.
Det framkommer i förhör med Säpos egen säkerhetsskyddschef.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Den spionmisstänkte Peyman Kia kom till Säkerhetspolisen som aspirant men fick snart en tjänst som stabshandläggare åt Säpos högsta ledning.

Där misstänks han ha kopierat en av myndighetsledningens gemensamma mappar med samtliga filer och undermappar. 

Han fick också tillgång till en fullständig personallista för hela Säpo – det framkommer i förhör med Säpos egen säkerhetsskyddschef.

Peyman Kia började på Säkerhetspolisen som 27-åring via ett aspirantprogram hösten 2007.

Han kom då från ett arbete som utredare på Tullverket. Satsningen på aspiranter beskrevs som att den inleddes för att berika Säpo med personal med olika typer av kompetenser som man tidigare saknat. 

Säpos säkerhetsskyddschef Martin Wagner berättar i förhör, som SvD först berättade om, om Peyman Kias snabba karriärbana. Enligt Wagner syftade aspirantprogrammet till att ge goda förutsättningar att kunna jobba vid myndigheten.

Utbildningsprogrammet skulle vara utformat så att deltagarna inte hade tillgång till direkt känsligt material, men kort efter att Peyman Kia övergick till en fast tjänst klättrade han och arbetade i direkt närhet till Säpos högsta ledning.

Fallet i korthet

Bröderna Peyman Kia och Payam Kia åtalades på fredagen för grovt spioneri. De misstänks ha sålt topphemlig information till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Peyman Kia misstänks ha anskaffat uppgifterna genom sina anställningar på Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must, medan Payam Kia ska ha sålt dem till GRU. 

Brotten ska ha utförts i tio års tid, mellan mars 2011 och september 2021.

Peyman Kia greps efter en insats med Säkerhetspolisen, Säpo, 20 september 2021. Han förblev häktad tills brodern Payam Kia greps i november samma år.

Båda bröderna nekar till brott.

Kopierade ledningens filer

Kia hade fått ett tio månaders förordnande som stabshandläggare åt Säpos taktiska ledning – som styr myndigheten. Martin Wagner får flera frågor från utredarna om hans arbetsuppgifter och vilken information han kan ha tagit del av under den tiden.

– Vet du om Peyman deltog i de taktiska ledarnas mötesverksamhet?, frågar förhörsledaren.

Svaret är delvis maskerat med hänsyn till sekretess. Men det framgår av nästa fråga att den nu misstänkta spionen haft tillgång till Säpos fullständiga personallista:

– Anledningen till att jag frågar är ett mejl som vi tagit del av inom förundersökningen, där Peyman från ekonomienheten får ta del av en fullständig personalförteckning över Säkerhetspolisen, och i korrespondensen verkar det som att det är ett underlag som hans chefer har efterfrågat,” säger förhörsledaren. 

Enligt det tekniska protokollet i förundersökningen framgår att personalförteckningen fanns i en excelfil, kan Expressen berätta. Men av utredningen framgår att Peyman Kia även hade tillgång till myndighetsledningens gemensamma mappar.  

... kunna indikera att filen legat i en gemensam mapp för myndighetsledningen på Säkerhetspolisen och att hela den mappen … med filer och eventuella undermappar kopierats till Peyman Kias egen personliga mapp”, skriver Säkerhetspolisen. 

Faksimil från Säkerhetspolisens förundersökning.

Efter tio månader med ledningen för Säkerhetspolisen återvände Peyman Kia till den vanliga verksamheten – fast nu till en tjänst som ​​biträdande projektledare över ett projekt som sekretessmarkerats i förundersökningen. Att han fick den rollen förvånade säkerhetsskyddschefen enligt förhörsprotokollen, eftersom han saknade reell kompetens inom området. 

Försvarets hemligaste avdelning

Det misstänkta spionaget som Peyman Kia nu åtalas för ska ha pågått mellan 2011 och 2021. Han arbetade på Säkerhetspolisen fram till 2011 då han började på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.  Där ska han under en tid, enligt uppgifter till Expressen, också ha arbetat vid den allra hemligaste avdelningen KSI, Kontoret för särskild inhämtning, som bland annat rekryterar källor i andra länder.

I sitt cv har Peyman Kia beskrivit tiden på Must som att han var ”ansvarig för internationella samverkansprojekt, analys- och bearbetningsprojekt”.

2014 kom han tillbaka till Säkerhetspolisen . 

Stora delar av åtalet mot de två misstänkta spionbröderna är sekretessbelagt, men av de öppna delarna presenteras mycket av den bevisning som nu kommer att användas mot dem vid den kommande rättegången. 

Polisens IT-forensiker har i datorer, telefoner, hårddiskar och usb-stickor gått igenom brödernas digitala fotspår och återskapat tidigare raderat innehåll. I materialet som tillhört Peyman Kia återfanns bilder av avfotograferade dokument från både Säpo och Försvarsmakten. 

I den privata datorn anträffades också spår av kataloger och filnamn som har kunnat relateras till Försvarsmakten. Bland annat ska 24 filer, vars filnamn överensstämmer med filer som Peyman Kia hade på sin arbetsdator hos Försvarsmakten, ha öppnats, enligt polisens tekniker. 

Filnamnen beskrivs som säregna”, vilket anses tyda på att de kopierats ut från Försvarsmakten. Dokumenten ska beröra militära operativa ärenden som Peyman Kia arbetat med under sin tid på försvarets underrättelsetjänst. Det innefattar bland annat kontaktuppgifter och utbildningsmaterial. 

När Peyman Kia greps var han chef för generaldirektörens stab på Livsmedelsverket. 

Den misstänkte spionen Peyman Kia profil på Linkedin - när han greps arbetade han som toppchef på Livsmedelsverket.

Efter gripandet gjordes en husrannsakan hos lillebrodern Payam Kia, 35, som stärkte misstankarna om att han varit delaktig i spionaget. Den yngre brodern hade brutit sönder en hårddisk som påträffades i en papperskorg i Uppsala. 

Payam Kia tros ha varit den som haft kontakt med den ryska underrättelsetjänsten GRU och stått för utväxling av material i utbyte mot pengar. Enligt åtalet är det Payam Kia som genomfört möten där informationen delats med en eller flera ryska agenter. 

I den yngre broderns dator har polisens IT-forensiker lyckats återskapa raderade anteckningar som pekar på kontakter med främmande makt och överlämnanden i utbyte mot stora pengabelopp. Anteckningarna ska ha gjorts i direkt närtid till att storebrodern fotograferat arbetsrelaterat material.

Enligt åtalet är det Payam Kia som genomfört möten där informationen delats med en eller flera ryska agenter. 

Misstänkte spionerna åtalades under fredagen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.