Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Prästen gömde flykting i resväska

Två kvinnor är misstänkta för att ha smugglat ut en flykting ur Migrationsverkets förvar i Gävle - i en resväska.
Foto: Polisen

Två kvinnor, varav den ena präst, misstänks ha smugglat ut en flykting från Migrationsverket i Gävle – i en resväska, rapporterar SVT Gävleborg.

Båda kvinnorna, som bor i Stockholmsområdet, är nu åtalade för främjande av flykt.

Det var i februari förra året som kvinnorna besökte en man som satt på Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på utvisning till Afghanistan. Med sig hade de en stor resväska som de sa innehöll föremål som användes vid barndop.

Efter en stund ska den kvinnliga prästen bett om att få bli utsläppt ur förvaret, och hon ska då ha tagit väskan med sig. Strax efter det meddelar den andra kvinnan att mannen försvunnit.

Då både dörrar och fönster varit låsta misstänker åklagaren att prästen smugglat ut mannen inuti resväskan.

Foto: Polisen

Mannen saknas fortfarande

– Det finns inget annat sätt för honom att ta sig ut än med de här kvinnorna, säger åklagare Arek Novak till SVT.

Kvinnorna har nekat till anklagelserna. Men på övervakningsbilder går det att urskilja hur prästen med stor möda rullar ut väskan från förvaret. Hon har i förhör sagt att det beror på sättet den var packad, enligt Gefle dagblad.

– Väskan jag rullar in i lokalen är väl och omsorgsfullt packad. Då jag senare drar ut samma väska har jag inte packat sakerna lika omsorgsfullt. Jag ville därifrån och packade snabbt ihop sakerna. Sakerna tog större plats när jag lämnade eftersom jag inte var så noga då, därför ser väskan helt annorlunda då jag drar ut den, säger hon enligt tidningen.

Mannen har ännu inte hittats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.