Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vem skjuter en kvinna – över ett par fälgar?”

Sköts med nio skott vid badplats i Luleå
Kvinnan sköts till döds vid en badplats i Luleå i somras.
Foto: SVEN LINDWALL
Kvinnan sköts till döds vid en badplats i Luleå i somras.
Foto: FREDRIK SUNDVALL
Kvinnan sköts till döds vid en badplats i Luleå i somras.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
1 / 12

Den 25-åriga kvinnan misstänks ha mördats med flera skott vid badplatsen i Luleå – nu åtalas fyra män misstänkta för inblandning i mordet.

En del av motivet som utretts är en konflikt om stulna fälgar som kvinnan förvarat, enligt åklagare Jonas Fjellström. 

– Det är bestialiskt, en ren avrättning. Vem skjuter en kvinna på nära håll över ett par bilfälgar? säger kammaråklagare Jonas Fjellström.

Det var strax efter 22-tiden på fredagskvällen den 30 juni som polisen larmades till den idylliska badplatsen i Notviken vid Luleälven.

På platsen fanns en 25-årig kvinna, skjuten på nära håll med ett stort antal skott.

En 20-årig man med kopplingar till Filterlösa grabbar – ett gäng som står nära den kriminella grupperingen Shottaz – misstänks ha varit den som avlossade skotten mot kvinnan, enligt uppgifter som Expressen tidigare rapporterat om.

Nu åtalas han misstänkt för mord, och tre andra män misstänkta för medhjälp.

En 19-åring och en 32-åring har enligt åklagaren hjälpt 20-åringen att undanröja bevis, bland annat genom att försöka gömma vapen som använts och bränna upp en flyktbil. Kammaråklagare Jonas Fjellström beskiver en komplicerad logistik kring mordet.

En 33-åring misstänks för att ha hjälpt den misstänkte mördaren att kontakta mordoffret och styrt upp mötet, bland annat genom att ha anlitat 32-åringen som chaufför. Anledningen har varit att reda ut detaljerna kring de försvunna bilfälgarna. 

33-åring i förhör: ”Skruvad”

Jonas Fjellström berättar flera detaljer kring hur det ska ha gått till på platsen. En del av bakgrunden ska ha varit en konflikt om fyra fälgar som stulits från en plats som kvinnan förfogade över.

Det eskalerade när den 20-årige mannen tagit med sig en skarpladdad pistol till Notviken, för att tvinga till sig svar om fälgarna från en man som känner kvinnan.

20-åringen. Ska ha avlossat skotten och har kopplingar till Rinkebygrupperingen Filterlösa grabbar med nära band till Shottaz. Misstänkt för mord.
Foto: Polisen
33-åringen. Kommer från Stockholm men har bott i Luleå flera år. Misstänkt för medhjälp till mord.
Foto: Polisen
19-åringen. Ung man från Luleå som av polisen pekas ut som Hells Angels-supporter. Misstänkt för medhjälp till mord.
Foto: Polisen
32-åringen. Man från Luleå som tidigare är dömd för våldsbrott, och den första som häktades misstänkt för mordet i Notviken. Har haft ett stort kampsportsintresse. Misstänkt för medhjälp till mord.
Foto: Polisen

De åtalade

20-åringen. Ska ha avlossat skotten och har kopplingar till Rinkebygrupperingen Filterlösa grabbar med nära band till Shottaz. Misstänkt för mord.


19-åringen/Hells Angels-supportern. Ung man från Luleå som av polisen pekas ut som Hells Angels-supporter. Misstänkt för medhjälp till mord.


33-åringen. Kommer från Stockholm men har bott i Luleå flera år. Misstänkt för medhjälp till mord.


32-åringen/Kampsportaren. Man från Luleå som tidigare är dömd för våldsbrott och på fritiden ägnar sig åt kampsport. Den första som häktades misstänkt för mordet i Notviken. Misstänkt för medhjälp till mord.


Han hotar mannen, som var på stranden med ett par kompisar, med vapnet som han sen lägger ner och vänder sig mot kvinnan. 

– Då ställer han tre frågor till kvinnan, bland annat något om vem som hade en nyckel till förrådet.

När hon svarar ja på hans frågor blir 20-åringen ursinnig. Mannen plockar åt sig vapnet igen och tömmer vapnet mot kvinnan.

Exakt hur många skott är inte helt säkert, men det rör sig om tre skott mot överkroppen och förmodligen fem mot ansiktet. 

– Vi tror att det är åtta skott. Det fanns tio hylsor på platsen, säger Jonas Fjellström. 

– Bara en Rinkebyunge kan vara så skruvad, säger en 33-årig medmisstänkt i förhör om den unge mannens agerande, enligt NSD.

Efter mordet sprang vittnen och inblandade åt olika håll. Några till fots, andra hoppade in i bilar. Den misstänkte skytten, 32-åringen och 19-åringen flyr i samma bil som de kom i, enligt åklagaren.

Den mordmisstänkte skjuter två skott i luften för att tömma magasinet innan de dumpar vapnet och fortsätter hem till en anhörig till 32-åringen där de delar upp sig på två flyktbilar, varav en vit skåpbil. 

– Sedan kör de söderut på E4 mot Boden, där de kör av, in i skogen.

”När det gäller en kränkning behövs det inte så mycket”

De sätter eld på den ursprungliga flyktbilen – men en boende får syn på vad som händer och fotograferar den brinnande bilen. En pensionerad polis får syn på den vita skåpbilen, följer efter den och filmar. Så småningom tappar han dem och åklagaren menar att de kör mot 19-åringens hem på Porsön där de lämnar bilen. Den 32-åriga mannen som kör är mycket vältränad och springer därifrån till sitt eget hem. 

Jonas Fjellström säger att även han och hans kollegor blev chockade när de förstod vad bråket som ledde till mordet handlade om. 

Expressen har tidigare rapporterat om att mordet föregicks av ett rättegångsliknande scenario på badplatsen.

– Det är exakt så jag också skulle beskriva det, säger Jonas Fjellström.

Han säger att han är övertygad om att det brutala mordet inte på något sätt handlar om värdet på ett par bilfälgar. 

– Det handlar om kränkningen och när det gäller en upplevd kränkning så behövs det i vissa fall inte så mycket. 

Advokat Viktor Banke företräder 20-åringen, som förnekar all inblandning i mordet.

– Tittar man på utredningen så finns det många möjliga förklaringar och konfliktlinjer och motivbilder. Jag avser att visa det under själva huvudförhandlingen, att det kan ha gått till på flera olika sätt. Det måste inte varit min klient som har gjort det och det måste inte heller handla om fälgar eller andra bildelar.

Anhöriga vill ha svar

Carolina Holmberg, målsägandebiträde åt kvinnans familj, säger att de fått information under utredningens gång, och att det framkommit flera teorier om vad kan ha hänt.

– Det är klart att de anhöriga alltid vill få en förklaring till varför. Varför blev deras dotter och syster mördad, och det svaret får man inte riktigt. Men förhoppningsvis kan de få ett tydligare svar på den frågan vid rättegången.

Samtidigt finns en stor oro för att de som kommer att höras inte kommer att berätta vad de vet, vilket varit ett problem under förundersökningen. Just nu känner familjen både en stor sorg och en stor ilska, berättar Carolina Holmberg.

– Spontant så känner de att åtalet inte återspeglar fullt ut var och ens ansvar i det som har hänt, och det beror på sådant som inte jag kan gå in på.

Pistol hittades i gångtunnel

Pistolen hittades slängd i gräset i närheten av en gångtunnel ett hundratal meter från badplatsen. Trots att den är mycket noggrant undersökt fanns det inte ett enda spår på den som kunde knytas till någon av de misstänkta.

Vittnen såg hur flera bilar snabbt lämnade Notviken, och polisen förstod snabbt att det varit många personer närvarande på platsen. Bevisningen består till största del av vittnesuppgifter och kartläggning av telefontrafik och ingen teknisk bevisning på platsen, enligt åklagaren.

Tre av de huvudmisstänkta har inte sagt ett ord under polisförhören medan 33-åringen har pratat en del men inte om sin egen roll.

Ett vittne, mannen som också blev hotad av den mordmisstänkte 20-åringen, har varit helt central för utredningen, säger Jonas Fjellström.

Vittnet befann sig redan på badplatsen när den 25-åriga kvinnan kom dit i bil. Det var för att konfrontera vittnet och kvinnan samtidigt som alla sammanstrålade på badplatsen, säger Jonas Fjellström. 

– Hade det inte varit för att vittnet bestämde sig för att berätta vad han såg så hade det inte blivit något åtal.

Se inslaget från i somras:

Se inslaget från när Expressens John Falkirk var vid brottsplatsen efter mordet i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.