Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Fick hjälp inifrån Kapitolium

Flera gripna efter stormningen av kongressen
Flera demokrater vittnar om mystiska besökare i kongressbyggnaden dagar innan stormningen.
Foto: SHAFKAT ANOWAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Några av Trumpanhängarna som stormade Kapitolium.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Mystiska besökare kan ha befunnit sig i Kapitolium dagen innan stormningen.

Nu kräver flera demokraterna svar på vem som bjudit in dem och om upprorsmakarna fått hjälp inifrån kongressbyggnaden, enligt Politico.

”De som angrep Kapitolium verkade ha ovanlig detaljkunskap”, skriver de i ett uttalande.

Tre kongressledamöter har även pekats ut som medhjälpare.

Över 30 demokrater har hittills slutit upp bakom kravet om en utredning kring besökarna.

En av dem är representanthusledamoten Mikie Sherrill, som fruktar att det är personer i kongressen som gett blivande upprorsmakare en överblick av Kapitolium-byggnaden.

”Många av medlemmarna som skrivit under det här brevet, inklusive oss som tjänstgjort inom militären och är tränade på att känna igen misstänkt beteende, såväl som andra medlemmar av personalen, såg ett extremt högt antal av utomstående grupper i komplexet tisdagen femte januari”, skriver hon i ett öppet brev.

Enligt Miki Sherrill är det extra ovanligt med besökande grupper i byggnaden – då de allmänna rundvandringarna lades på is i mars förra året på grund av pandemin.

”Maximal press på kongressen”

En som befann sig vid kongressen under stormningen var Trumpanhängaren Ali Alexander, som öppet medgett att han fått stöd från republikanska politiker.

Flera veckor innan stormningen ska han ha publicerat en video på internet där han berättade att han hade något stort planerat den sjätte januari och att han fått hjälp av republikanerna Andy Briggs, Mo Brooks och Paul Gosar – alla tre starka Trumpanhängare, enligt Washington Post.

 – Vi fyra har kommit på ett sätt att sätta maximal press på kongressen när de räknar rösterna, ska Ali Alexander ha sagt i en nu borttagen video.

Nekar till uppgifterna

Tidningen har kontaktat de tre politikerna, varav Biggs och Brooks nekar till anklagelserna. Paul Gosar har ännu inte kommenterat uppgifterna.

– Kongressledamot Biggs är inte medveten om att ha hört eller träffa Mr Alexander vid något tillfälle – än mindre att han ska ha arbetat tillsammans med honom för att organisera någon del av en planerad protest, säger en talesperson för Andy Briggs till tidningen.

Pelosi: ”Donald Trump är en fara för vårt land”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.