Misstanken: 17-åring lejd att bränna huset

Under natten till i torsdags förra veckan brann villan i Huddinge, i södra Stockholm, till grunden.
Foto: Emilie Olsson
Under natten till i torsdags förra veckan brann villan i Huddinge, i södra Stockholm, till grunden.
Foto: Emilie Olsson

Villaägarna levde under kraftig hotbild. Nu misstänker polisen att deras fiende lejde en 17-årig pojke för att sätta eld på deras hus – som var uthyrt ut till en barnfamilj.

Paret och deras barn lyckades rädda sig ur lågorna i sista stund.

– Motivet ska vara pengar, säger en uppgiftslämnare.

Under natten till i torsdags förra veckan brann villan i Huddinge, i södra Stockholm, till grunden. Men innan trähuset slukades av lågorna lyckades ett par och deras barn rädda sig ur infernot.

Dessa hade dock bara hyrt villan av de som polisen misstänker var mordbrandens egentliga måltavla: villaägarna.

De ska ha levt under hotbild från en man som vill dem illa.

"Bottnar i pengar"

– Konflikten bottnar i pengar. Och det finns en person som utredarna misstänker har beställt branden, säger en uppgiftslämnare.

Men medan brandresterna fortfarande pyrde lyckades polisen ringa in två misstänkta.

Ögonvittnen hade sett minst en person springa från platsen. Polisen började undersöka sjukhusens akutmottagningar i jakt på ledtrådar – och efter några timmar fick de napp.

En 17-årig pojke hade efter branden sökt vård för brännskador. Polisen sökte upp honom på sjukbädden och delgav honom misstanke om grov mordbrand. Utredarna fick även uppgifter som pekade mot en misstänkt kumpan, en 22-åring.

Under natten till i torsdags förra veckan brann villan i Huddinge, i södra Stockholm, till grunden.
Foto: Emilie Olsson

Brännskadad pojke häktad

Under söndagen häktades den 17-årige pojken under en extrainsatt förhandling i Södertörns tingsrätt. 22-åringen är inte avskriven från utredningen men tingsrätten ansåg inte att bevisningen mot honom höll för häktning och släppte honom på fri fot.

Frisläppandet välkomnas av 22-åringens försvarare, advokat Martin Cullberg.

– Jag välkomnar att man har satt min klient på fri fot, vilket är extremt ovanligt vid en sådan här allvarlig brottsmisstanke, säger Martin Cullberg, som inte vill uttala sig ytterligare om den känsliga utredningen.

Åklagaren lämnar inga kommentarer

Kammaråklagare Carin Tekonen är förundersökningsledare för utredningen. Hon väljer att lägga locket på och bekräftar enbart att en person är häktad och en person är frisläppt i utredningen.

Om ytterligare personer är misstänkta, som den utpekade brandbeställaren, vill hon inte kommentera.

– Jag har beslutat mig för att inte lämna några kommentarer i nuläget eftersom det är ett så pass tidigt skede i utredningen, säger Carin Tekonen under måndagseftermiddagen.

En familj hade hyrt huset och befann sig i det när mordbranden startade. Enligt uppgifter till Expressen ska det handla om en familj från utlandet, två vuxna och ett barn, som med nöd och näppe lyckades ta sig ut från villan innan den övertändes.

– Den som tände på kan inte ha haft en aning om att de befann sig i huset, säger en uppgiftslämnare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.