Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstankarna om sabotage vid Nordstream stärkta

Metanhalter som är 1 000 gånger högre än normalt
Det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetspolisens brottsplatsundersökning har stärkt misstanken om grovt sabotage vid gasledningarna Nord Stream.

– Vi kan konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Samtidigt visar forskningsfartyget Skageraks analyser att metanhalterna kring läckan är 1 000 gånger högre än normalt, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Metanhalterna i vattnet runt läckan på Nord Stream-ledningarna är 1 000 gånger högre än normalt, enligt analyser från forskningsfartyget Skagerak, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskningsfartyget är nu på väg tillbaka till Göteborg efter att ha avslutat sina analystagningar några sjömil från läckorna.

Den vetenskapliga chefen ombord, Katarina Abrahamsson, säger till Ekot att de höga metanhalterna skulle kunna påverka växt- och djurplankton i havet, men att det krävs fler analyser för att bekräfta det.

Säpos undersökning klar

Säpo har sedan i helgen genomfört en brottsplatsundersökning med stöd av Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten, och konstaterar nu att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2.

Dessa har medfört omfattande skador på gasledningarna.

”Säkerhetspolisen bedömer det som inträffat i Östersjön som mycket allvarligt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagaren: ”Känsligt”

Avspärrningarna på platsen har hävts.

– Det har gjorts beslag på brottsplatsen och dessa ska nu undersökas. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen.

I dansk ekonomisk zon har läckaget stoppats, medan det fortsätter i liten utsträckning i svensk ekonomisk zon.

Sträng sekretess

Än så länge finns inga klara besked om huruvida Nord Stream kommer att laga läckorna.

 I ett uttalande på tisdagen skrev operatören Nord Stream 2 AG – som kontrolleras av ryska Gazprom – att svenska och danska myndigheter hindrar företaget från att göra egna undersökningar på plats, vilket Expressen tidigare rapporterat.

Även Nord Stream 1:s operatör, Nord Stream AG, uttryckte kritik. Företaget ska ha fått besked från danska myndigheter att det kunde ta uppemot 20 dagar att få de tillstånd som krävs att undersöka skadorna, enligt Reuters. 

Det är också oklart när eventuella undersökningar på havsbotten kan ske. 

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill undvika att kommentera de stärkta misstankarna, eftersom det råder förundersökningssekretess.

– Men det är väldigt bra att man arbetar intensivt med det, också i samarbete med Danmark och Tyskland, säger hon till TT.

Hon säger också att Sverige fått ett gott stöd från andra länder samt ledare inom EU och Nato.

– Det här handlar om mycket mer än Sverige och Danmark. Det här handlar om den europeiska energiförsörjningen, säger Magdalena Andersson.

Experten: ”Ryssland har resurser som inga andra”

Joakim von Braun: ”Specialubåtar kan gå ner på sex kilometers djup”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.