Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstankarna mot norska ministerns sambo stärks

Polisen har gjort tekniska undersökningar vid parets hus. Foto: SCANPIX TT
Foto: PRIVAT
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Polisen ska i hemlighet ha installerat en övervakningskamera hemma hos justitieministern Tor Mikkel Wara, skriver NRK, och säkrat bevis mot Waras sambo. Men Laila Bertheussen nekar till att ha startat en brand i parets bil och därefter polisanmält händelsen.

– Det finns inget som involverar henne, skriver advokaten John Christian Elden i ett sms till NRK.

Norska justitieministerns, Tor Mikkel Wara, sambo greps i går torsdag misstänkt för att ha gjort en falsk polisanmälan. 

Laila Bertheussen misstänks ha startat en brand i parets bil, natten till den 10 mars, och därefter polisanmält händelsen som utreddes som hot mot ministern. 

– Vi misstänker att den anklagade själv har startat branden och gett intrycket att branden startats av en eller flera gärningspersoner, sa Benedicte Bjørnland, chef för norska säkerhetspolisen, efter gripandet.

Nu riskerar Laila Bertheussen fängelse – och justitieminister Wara tar timeout.

– Min klient är mycket bestämd över att polisen är ute på ett blindspår, sa Laila Bertheussens advokat John Christian Eiden på torsdagen. 

Under torsdagen gjorde polisen tekniska undersökningar och tog saker i beslag. 

Norska säkerhetstjänstens misstankar mot Laila Bertheussen ska enligt källor till NRK vara stärkta. 

Säkerhetstjänsten uppges ha flera tekniska spår som också användes för att få till en husrannsakan av parets bostad. Domstolen ska ha kommit fram till att det finns skäliga grunder för misstankarna, och gav därför grönt ljus för husrannsakan. 

”Har försvagats”

NRK har också fått bekräftat av säkerhetstjänsten att de vid ett tillfälle installerade minst en hemlig övervakningskamera på parets fastighet. Enligt VG är det via den hemliga kameran polisen kunnat säkra bevis på. 

Men enligt advokaten John Christian Elden fortsätter Bertheussen neka, och Elden förnekar att det skulle finnas bevis på en hemlig kamera. 

– Justitieministern och hans familj är naturligtvis informerade om vilka slags säkerhetsåtgärder som har genomförts. Men endast VG har ett sådant påstående, inte säkerhetstjänsten i gårdagens förhör, skriver han i ett sms till NRK.

Han tycker däremot att misstanken försvagats.

– Jag måste förhålla mig till de uppdaterade dokumenten som har tagits emot för en timme sedan, och misstanken mot henne har tydligt försvagats. Det finns inget som involverar henne förutom att det saknas bevis för andra gärningsmän.

Enligt uppgifter till VG ska justitieministern inte ha varit hemma när familjens bil brann.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!