Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstankar om mast- sabotage från öst

Torsdagens transportkaos orsakade långa förseningar.
Foto: TT
Tusentals blev strandade i väntan på flyg och tåg.
Foto: TT
Sabotage mot telemaster har riktat svenska misstankar österut mot Ryssland.
Foto: Jani Huttunen

MOSKVA. Sabotage mot telemaster har riktat svenska misstankar österut mot Ryssland.

Vem som ligger bakom sabotagen är okänt men tillsammans med transportkaoset och andra incidenter väcker det frågan om Sveriges sårbarhet.

– Jag tror att det finns många, företag men också andra organisationer, som kunde träna mycket mer, säger säkerhetspolitiska forskaren Malena Britz.

Vem som ligger bakom den senaste tidens sabotage mot telemaster är ännu okänt. Men att det rör sig om misstänkt sabotage har polisen slagit fast, och flera olika förklaringar har lagts fram.

Att det ska ha rört sig om inhemsk extremist eller busstreck tvivlar terrorforskaren Hans Brun på. Han ser snarare tre andra förklaringar: någon i telekombranschen som vill ventilera missnöje, yrkeskriminella eller någon form av internationell inblandning, i vilket fall Ryssland är ”uppenbart ämne för spekulation”.

– Ryssarna har gått tillbaka till lite kalla kriget-beteende och jag tror att det oroar många. Sedan om det är sant tror jag är omöjligt att avgöra i detta fall och man måste nog låta polisen utreda, säger Brun.

Säpo sade i april 2014 att man ser en förhöjd rysk underrättelseverksamhet.

– En del av det här tolkar vi som förberedelser för krig, eller för hot om väpnat våld, mot Sverige, sade då Wilhelm Unge som är chefsanalytiker vid Säpos kontraspionage till Svenska Dagbladet.

Får internationell uppmärksamhet

Att svenska misstankar har riktats mot Ryssland är något internationella nyhetsbyrån Reuters rapporterar om. Det har inte lett till några officiella ryska uttalanden men uppmärksammas däremot av nättidningen Vzgljad som i en artikel återger Reuters uppgifter.

Nättidningen skriver lite syrligt att svenska analytiker varit snabba att peka ut ryska agenter och tillägger att det inte är första gången Ryssland pekas ut för militära handlingar mot Sverige. Artikeln hänvisar specifikt till ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014. Från rysk sida har man regelbundet avfärdat anklagelser om att Ryssland ska ha varit inblandat och ryska medier tar ofta upp ubåtsjakten för att avfärda kritik om militära kränkningar mot Sverige.

Även andra händelser som dagens flyg- och tågkaos, nätattacker mot medier och hur data- och telefontrafik i veckan slocknade för SVT och SR har väckt oro för sårbarheter i svensk infrastruktur. Det oavsett orsaken eller om det finns någon koppling dem emellan.

"Kan aldrig undvika sårbarheten"

Infrastrukturminister Anna Johansson, S, säger i en intervju med Expressen att det inte går att säga om det finns någon koppling mellan flyg- och tågstörningarna och mastsabotaget.

– Det är helt omöjligt att svara på det, innan vi har säkerställt vad det är som har hänt. Men vi är också intresserade av om man kan misstänka samband och hur de i så fall kan se ut. Nu är det minst lika sannolikt att det är händelser som har inträffat oberoende av varandra, men självklart är detta något vi vill ha svar på, säger Anna Johansson.

Ministern säger att det finns en ”god förberedelse för att felsöka” men att störningar i trafiken naturligtvis orsakar besvär. Precis som i andra länder i västvärlden så finns det sårbarheter i Sverige, säger Malena Britz som är säkerhetspolitisk forskare vid Försvarshögskolan. Det viktiga blir då att man övar på krishantering i förväg.

– Man kan aldrig undvika sårbarheten men man kan arbeta med förberedelser, säger hon.

– I vissa delar av samhället gör man definitivt det men jag tror att det finns många, företag men också andra organisationer, som kunde träna mycket mer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.