Vittnet sköts ihjäl dagen innan han skulle vittna mot en medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White crew. Foto: Getty ImagesVittnet sköts ihjäl dagen innan han skulle vittna mot en medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White crew. Foto: Getty Images
Vittnet sköts ihjäl dagen innan han skulle vittna mot en medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White crew. Foto: Getty Images
Från vänster Peter Johansson, vid polisen, vice chefsåklagare Mats Näkne och kriminalinspektör Berit Blick. Foto: Vilhelm StokstadFrån vänster Peter Johansson, vid polisen, vice chefsåklagare Mats Näkne och kriminalinspektör Berit Blick. Foto: Vilhelm Stokstad

Från vänster Peter Johansson, vid polisen, vice chefsåklagare Mats Näkne och kriminalinspektör Berit Blick.

 Foto: Vilhelm Stokstad

Misstänka mc-mördare jagas internationellt

Publicerad

Två män jagas över hela världen för det maffialiknande vittnesmordet i Norrköping som misstänks vara kopplat till en mc-kriminell konflikt.

De misstänkta mördarna är välkända av Norrköpingspolisen.

– De är anhållna i sin utevaro, säger åklagare Mats Näkne som leder mordutredningen.

Två män, välkända av Norrköpingspolisen, är nu internationellt efterlysta för vittnesmordet i Norrköping i förra veckan.

Det var tisdagen den 26 januari, på ljusan dag, som en 20-årig, tidigare mc-kriminell man sköts ihjäl på en parkeringsplats i stadsdelen Hageby. Dagen efter skulle han ha vittnat i rättegången mot en 29-årig medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White Crew, som ska ha försökt mörda honom med tre pistolskott i höstas.

Mordet tolkades av chefsåklagare Torsten Angervåg som ett försök att stoppa rättegången mot 29-åringen genom att tysta stjärnvittnet för alltid.

Som ett hot mot rättssamhället.

Och dagen efter dök ett tiotal västklädda män från Hells Angels och deras supporterklubbar upp i tingsrätten för att uttrycka sitt stöd till 29-åringen.

– Det är viktigare än någonsin att vi inte kapitulerar inför den här typen av vidriga dåd, sa Torsten Angervåg, som inte hade några som helst planer på att lägga ner åtalet.

Drog igång mördarjakt

Samtidigt fick Norrköpingspolisen stora resurser och drog i gång en intensiv mördarjakt – och redan efter några timmar hade snaran dragits åt kring två män, i 30- och 40-årsåldern, för det kallblodiga dådet.

Vad är det som talar för att de här två är skyldiga till mordet?

– Det kan vi inte lämna ut. Det kan förstöra utredningen, säger Mats Näkne, vice chefsåklagare i Norrköping och förundersökningsledare.

Han beslutade sig för att anhålla männen som på sannolika skäl misstänkta för mordet på stjärnvittnet och mordförsöket på hans 34-årige kompis den 26 februari.

Problemet: den misstänkta mördarduon var puts väck.

– De är anhållna i sin utevaro, säger Mats Näkne.

Som bortblåsta

Och trots att de jagats av polisen i över en vecka är de fortfarande som slukade av jorden.

Männen jagas nu över hela landet – men de är även efterlysta internationellt.

Finns det anledning att misstänka att de har flytt Sverige?

– Det vet vi inte. Jag kan inte kommentera på vilket sätt vi letar efter dem, säger Mats Näkne.

Den 34-årige mannen som hittades svårt skottskadad i samband med dödsskjutningen av 20-åringen anhölls för mordförsök. Men anhållandet hävdes senare och han kunde lämna sjukhuset.

34-åringen är dock fortsatt misstänkt för mordförsök.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag