Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänka mc-mördare jagas internationellt

Vittnet sköts ihjäl dagen innan han skulle vittna mot en medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White crew.
Foto: Getty Images
Från vänster Peter Johansson, vid polisen, vice chefsåklagare Mats Näkne och kriminalinspektör Berit Blick.
Foto: Vilhelm Stokstad

Två män jagas över hela världen för det maffialiknande vittnesmordet i Norrköping som misstänks vara kopplat till en mc-kriminell konflikt.

De misstänkta mördarna är välkända av Norrköpingspolisen.

– De är anhållna i sin utevaro, säger åklagare Mats Näkne som leder mordutredningen.

Två män, välkända av Norrköpingspolisen, är nu internationellt efterlysta för vittnesmordet i Norrköping i förra veckan.

Det var tisdagen den 26 januari, på ljusan dag, som en 20-årig, tidigare mc-kriminell man sköts ihjäl på en parkeringsplats i stadsdelen Hageby. Dagen efter skulle han ha vittnat i rättegången mot en 29-årig medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White Crew, som ska ha försökt mörda honom med tre pistolskott i höstas.

Mordet tolkades av chefsåklagare Torsten Angervåg som ett försök att stoppa rättegången mot 29-åringen genom att tysta stjärnvittnet för alltid.

Som ett hot mot rättssamhället.

Och dagen efter dök ett tiotal västklädda män från Hells Angels och deras supporterklubbar upp i tingsrätten för att uttrycka sitt stöd till 29-åringen.

– Det är viktigare än någonsin att vi inte kapitulerar inför den här typen av vidriga dåd, sa Torsten Angervåg, som inte hade några som helst planer på att lägga ner åtalet.

Drog igång mördarjakt

Samtidigt fick Norrköpingspolisen stora resurser och drog i gång en intensiv mördarjakt – och redan efter några timmar hade snaran dragits åt kring två män, i 30- och 40-årsåldern, för det kallblodiga dådet.

Vad är det som talar för att de här två är skyldiga till mordet? 

– Det kan vi inte lämna ut. Det kan förstöra utredningen, säger Mats Näkne, vice chefsåklagare i Norrköping och förundersökningsledare.

Han beslutade sig för att anhålla männen som på sannolika skäl misstänkta för mordet på stjärnvittnet och mordförsöket på hans 34-årige kompis den 26 februari.

Problemet: den misstänkta mördarduon var puts väck.

– De är anhållna i sin utevaro, säger Mats Näkne.

Som bortblåsta

Och trots att de jagats av polisen i över en vecka är de fortfarande som slukade av jorden.

Männen jagas nu över hela landet – men de är även efterlysta internationellt.

Finns det anledning att misstänka att de har flytt Sverige?

– Det vet vi inte. Jag kan inte kommentera på vilket sätt vi letar efter dem, säger Mats Näkne.

Den 34-årige mannen som hittades svårt skottskadad i samband med dödsskjutningen av 20-åringen anhölls för mordförsök. Men anhållandet hävdes senare och han kunde lämna sjukhuset.

34-åringen är dock fortsatt misstänkt för mordförsök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.