Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missouris enda abortklinik räddas – i fyra dagar

Protester till klinikens försvar.
Foto: TROY SWANSON / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen meddelade en domare att kliniken tillåts fortsätta verksamheten till nästa förhandling, som hålls 4 juni.
Foto: TROY SWANSON / EPA / TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Delstaten Missouris enda abortklinik riskerade att slå igen. 

Nu har en domstol räddat klinikens verksamhet – i fyra dagar. 

Missouris enda abortklinik i St. Louis riskerade att förlora licensen för sin verksamhet efter att den skulle ha löpt ut under fredagen. 

Det hade i så fall gjort delstaten till den första i USA på 45 år som inte erbjuder kvinnliga invånare möjlighet att utföra abort. 

Men under fredagen meddelade en domare att kliniken tillåts fortsätta verksamheten till nästa förhandling, som hålls 4 juni. 

Delstaten har vägrat förlänga licensen och har krävt samtal med klinikens läkare för att utreda vad som beskrivs som ”ett stort antal möjliga brister”, skriver USA Today. 

Planned Parenthood, som driver kliniken, har tagit delstaten till domstol för att rädda verksamheten. 

– Det här är inte en övning. Det här är inte en varning. Det här är en riktig allmän hälsokris. 

– Missouri skulle bli den enda otillgängliga delstaten i landet, utan en klinik som erbjuder säkra och lagliga abort, säger Leana Wen, ordförande och vd för Planned Parenthood i ett uttalande enligt CNN. 

Kvinnor om konsekvenserna

Kvinnor i Missouri har reagerat och pekat på konsekvenserna en stängning skulle innebära. 

– Vi har redan haft begränsade valmöjligheter och nu görs försök att ta bort alla, säger Sadie Jess, ordförande i Mizzou Democrats på universitetet i Missouri till USA Today. 

Missouri är en av delstaterna i USA som den senaste tiden röstat igenom mer restriktiva abortlagar. 

I förra veckan godkändes ett lagförslag som innebär att abort förbjuds efter åttonde graviditetsveckan av guvernören Mike Parson. Enligt förslaget skulle läkare som utför abort enligt lagen kunna dömas till mellan fem och 15 års fängelse, förutsatt att det inte föreligger en medicinsk nödsituation. 

Även Louisiana har den senaste veckan röstat igenom striktare abortlagstiftning. 

I Alabama röstades ett lagförslag igenom, som i stort sett innebär ett totalförbud mot abort även vid fall av våldtäkt och incest. 

I flera delstater hoppas abortmotståndare att delstaternas lagar ska tas upp i Högsta domstolen för att där utmana lagen om fri abort från 1973. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.