Missnöjet ökar mot Suu Kyi – krav på att ta ifrån henne fredspriset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kritiken växer mot Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
Foto: HEIN HTET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter bränner en bild på Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
Foto: BILAWAL ARBAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De blodiga förföljelserna av den muslimska minoritetsgruppen rohingyas trappas upp i Burma.

Hittills har över 146 000 drivits på flykt – och FN larmar nu om att antalet väntas fördubblas.

Nu vill tusentals att man tar tillbaka ledaren Aung San Suu Kyis Nobelpris.

– Hon har inte hållit fast vid fredsprisets betydelse, säger flyktingen Abdul Kalam till New York Times.

Massflykten bland den muslimska gruppen rohingyas når nya rekordsiffror när över 146 000 personer har drivits till flykt till grannlandet Bangladesh.

Förföljelsen av folkgruppen har tidigare kallats "medveten etnisk resning" av FN, och man har varnat om att landminor placerats vid gränsen för att förhindra flyktingarna från att återvända till Burma, skriver Al Jazeera.

Nu höjer FN taket för hur många som väntas fly till grannlandet – från 120 000 till 300 000, skriver tidningen.


LÄS MER: 90 000 flyr undan våldet i Burma


Suu Kyi kritiseras: "Ta ifrån henne Nobels fredspris"

Burmas ledare, Aung San Suu Kyi, har inte velat kommentera massflykten. Efter flera veckors tystnad skriver hon i ett inlägg på Facebook att våldet uppstått på grund av "terrorister", men säger ingenting om det egna landets militära våldsamheter mot minoritetsgruppen. 

Istället menar Suu Kyi att omvärlden har fått en felaktig bild av massflykten på grund av desinformation, skriver New York Times.

På kort tid har Suu Kyi gått från hyllad fredspristagare till en ifrågasatt ledare. Namninsamlingar med hundratusentals underskrifter har startas för att ta ifrån ledarens fredspris. 

– Hon har inte hållit fast vid fredsprisets betydelse, säger flyktingen Abdul Kalam till tidningen.

Malala: "Suu Kyi måste fördöma behandlingen"

En av de som uttalat sig starkt i frågan är ytterligare en fredspristagare: Malala Yousafzai. 

– Under de senaste åren har jag flera gånger fördömt denna tragiska och skamliga behandling. Jag väntar fortfarande på att Aung San Suu Kyi ska göra det samma, säger hon i ett Twitterinlägg.

https://twitter.com/Malala/status/904449772844711938?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Fkrav-ta-ifran-suu-kyi-fredspriset%2F

Svårt att dra tillbaka fredspris

I fjol skrev Malala och flera andra Nobelpristagare ett öppet brev som varnade för "potentiellt folkmord" i Burma, skriver New York Times.

Trots kravet på Suu Kyi har Nobelkommittén aldrig tidigare tagit tillbaka ett fredspris – och kommer troligtvis aldrig heller att göra det.

– Priset är ingen helgonförklaring. När beslutet har fattats och priset delats ut har kommittén inte längre något ansvar, säger Gunnar Stålsett, tidigare kommittémedlem till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.