Uppgifter: V har tagit beslut om Löfven

Jonas Sjöstedt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) tänker inte rösta gult för Stefan Löfven.
Foto: LASSE ANGANTYR
Tidigare V-ledaren Lars Ohly uppger att S sålt ut V för att bedriva C-politik.
Foto: SVEN LINDWALL
Före detta V-toppen Rossana Dinamarca menar att överenskommelsen mellan S, C, L och MP "likställer V med fascisterna SD", skriver hon på Facebook.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Vänsterpartiet lutar åt att fälla Stefan Löfven, erfar TT.

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L betraktas som både för högerorienterad och förnedrande.

En protestlista har skickats till partistyrelsen som har hållit möte i kväll – och runtom i landet höjs röster för att stoppa regeringen.

– Jag tror att det blir en ganska bred majoritet för att vi fäller Stefan Löfven, säger Mikael Ekvall, V i Jönköping.

Och på söndagskvällen har Vänsterpartiet tagit ett beslut, enligt uppgift till TT. 

Men beslutet avslöjas inte förrän i morgon, när partiledaren Jonas Sjöstedt väntas hålla en presskonferens.

På söndagskvällen träffades Vänsterns partistyrelse för att komma fram till ett beslut.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var ett beslut fattat vid 22-tiden på söndagskvällen – men partiet väntar med att avslöja sitt besked tills i morgon då partiledaren Jonas Sjöstedt ska offentliggöra beslutet.

Partistyrelsen ska i ungefär tre och en halv timme suttit i ett telefonmöte.

Överenskommelsen – som innehåller en särskild skrivning om att V inte ska få något inflytande – anses som alltför högerorienterad, samtidigt som den liknas vid "ren förnedring" och "en förödmjukelse", enligt TT.

– Jag personligen tycker att nummer ett är bort med skrivningarna om att V inte ska ha något politiskt inflytande, för så länge den finns med är det rent självskadebeteende att släppa fram Löfven, säger Mikael Ekvall, gruppledare för V i Jönköping.

Lutar åt att inte släppa fram Löfven

Både Centerpartiet och Liberalerna har tagit beslut om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men för att en S+MP-regering ska släppas igenom måste den också accepteras av Vänsterpartiet. 

Han är övertygad att partistyrelsen kommer fatta beslut under söndagens möte om att inte stödja Stefan Löfven som statsminister.

Och reaktionerna på överenskommelsen från V är negativa. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT lutar Vänsterpartiet nu åt ett nej till Löfven.

– Jag har varit medlem i V sedan 1998, jag känner det här partiet och jag har väldigt svårt att se att man skulle komma fram till att det är möjligt att släppa fram Löfven. Jag tror att det blir en ganska bred majoritet för att vi fäller Stefan Löfven, säger Mikael Ekvall.


Uppgifter: Starkt motstånd i partistyrelsen 

Kritiska V-röster höjs runtom i landet och enligt uppgift till TT finns det ett starkt motstånd i partistyrelsen och i riksdagsgruppen. Nooshi Dadgostar, partiets vice ordförande, tycker att överenskommelsen är ”väldigt höger”.

– Det är klart att själva listan är väldigt illa. Den är väldigt högerinriktad och kommer öka de ekonomiska klyftorna.

Men hur Nooshi Dadgostar vill att partiet ska ställa sig i omröstningen vill hon inte kommentera.

– Det bestämmer inte jag, utan vårt parti.

”Bara att trycka på röd kapp”

Daniel Sestrajcic är, V i Malmö och tidigare riksdagsledamot, uppfattar stödet för att stoppa Löfven som stort. 

– Jag har inte stött på en enda som tycker någonting annat och hade precis ett möte med 20 partikamrater i Malmö. 

– Uppgörelsen innebär att V inte har någon som helst möjlighet att påverka. Som grädde på moset utmålas vi som extremister som inte ska få något inflytande. Det är bara att trycka på röd knapp.

Sestrajcic ser ett extra val som ”det enda rimliga” för att lösa situationen.

– Jag tror inte att C och L tänker släppa fram Ulf Kristersson om V trycker på röd knapp. De har målat in sig för mycket i ett hörn, säger han.

Inom Vänsterpartiet finns också missnöje mot Liberalernas inställning till partiet:

– Utifrån att ha hört L i dag blir jag mörkrädd för deras syn på Vänsterpartiet. Om jag nu ska tolka vad jag hör in så vore det skamligare att samarbeta med oss än med SD, säger en person inom partiet.

Vänsterpartiet lutar åt nej till Stefan Löfven

I går kom rapporter om en namninsamling bland vänsterpartister för att stoppa uppgörelsen. Listan ska ha skickats till partistyrelsen som håller möte på söndagen.

– Vi ska ha ett möte för att ta del av information, diskutera det och sedan kommer ett besked från partiet centralt, säger Babak Khosravi, suppleant i Vänsterpartiets partistyrelse. 

Riksdagsgruppen har ett möte inplanerat på måndagen för att informeras om beslutet, men enligt uppgift till Expressen är det partistyrelsen och framför allt det verkställande utskottet som har makt att avgöra frågan. 

Partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén för att ge partiets beslut klockan 11.40 på måndag.

Jonas Sjöstedts pressekreterare Oscar Nelson vill inte kommentera uppgifterna, och inte heller berätta när Vänsterpartiet kommer med sitt beslut. 

– Nu ska vi ha vår egna interna process, säger han i en kommentar. 

Jan Björklund kritisk

Liberalerna har under söndagen beslutat att släppa fram Stefan Löfven. Jan Björklund nåddes samtidigt om uppgifterna att V ska ha ett möte i frågan.

– Vänsterpartiet står inför ett val. Ska de acceptera en mittenregering eller i stället driva fram att Sverige får en högerregering med SD i baksätet. 

Har Stefan Löfven varit i kontakt med V? 

– Det vet inte jag. 

Stefan Löfven vill på söndagseftermiddagen inte kommentera uppgifterna om att Vänstern kan stoppa regeringen.

”Statsministern är inte tillgänglig för en kommentar”, skriver Löfvens pressekreterare Jonatan Holst i ett sms.

V-politikerns uppmaning: Rösta nej 

Bore Sköld, distriktsordförande för V i Västerbotten är en av de som skrivit på namnlistan för att stoppa uppgörelsen:

– Det är väldigt liberal högerpolitik som Socialdemokraterna har accepterat och det tycker jag Vänsterpartiet måste vara tydliga med att markera att det är ingenting vi kan stödja.

Även Falun vill rösta nej och har skickat en skrivelse till styrelsen: 

https://twitter.com/VFalun/status/1084505294112202755

Tidigare V-toppen Rossana Dinamarca uppmanar till att inte släppa fram Löfven. 

https://twitter.com/rossa_d/status/1083827484888629248?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1083827484888629248&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F474610cc-f768-47f9-aa4e-3bb1052356ef

Dinamarca som var riksdagsledamot fram till förra året ser positivt på uppgifterna om at partiet lutar åt ett nej. 

– Det är jättebra och det är väl också något som jag hade förväntat mig, att det är där man bör landa. Jag har ändå varit med i partiet i 25 år och jag har aldrig varit med om, inte ens på tiden Vänsterpartiet hade regeringsmedverkan och regeringssamarbete, inte ens då lämnade Vänsterpartiet inflytande som man förväntades göra nu.

Sakpolitiken i uppgörelsen utgör ett stort missnöje hos Dinamarca. Men lika missnöjd är hon med den "grova markering där V likställs med SD.

– Proportionerna i det är helt vidriga skulle jag säga, och skamliga. Det sakliga innehållet i den här uppgörelsen och också den vidriga markeringen, att säga att vi är detsamma som fascisterna i SD, men att vi ändå förväntar oss att ni ska rösta med oss – det är en enorm förolämpning, säger hon.

Vänsterpartiet vill förhandla

Bertil Bartholdsson (V), gruppledare i Luleå kommun, tycker att Vänsterpartiet ska kräva att få delta i regeringsförhandlingarna, och att man annars bör fälla Löfven.

– Vill man ha våra röster måste man prata med oss. V borde kräva att få förhandla och få någon eftergift för att diskutera att kunna rösta för den här regeringen, säger Bartholdsson till Norrbottens-Kuriren. 

Göteborgs V-topp Daniel Bernmar har uppgett i ett sms att partiet inte kan stödja Löfven om han ”driver högerpolitik”:

“Det är avgörande att Vänsterpartiet får inflytande för att kunna stödja en regering. Givet det parlamentariska läget kommer Vänsterpartiet ha en nyckelroll.”

Fackförbundet Sekos vänstergrupp skriver ett långt inlägg på Facebook där de uppmanar facken till att organisera sig för att avvisa Löfven-uppgörelsen.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1984633951653923&id=1526272904156699

”Långt från Vänsterpartiet”

Socialdemokratiska Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider tror att Vänsterpartiet kommer vinna opinionsmässigt oavsett vad de väljer, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/GreiderDD/status/1084524087836377090

Statsvetaren Tommy Möller menar att uppgörelsen mellan S, MP, C och L ligger väldigt långt ifrån Vänsterpartiets politik – och att det därför är logiskt för dem att stoppa en S+MP-regering. 

– Det är klart att Vänsterpartiet känner att de riskerar att bli marginaliserade, och att  överenskommelsen är en klar rörelse åt högerhållet i förhållande till den mer vänsterorienterade politik som Löfven kampanjade med. Dessutom har ju Centern och Liberalerna varit tydliga med att Löfven ska kapa banden med Vänsterpartiet, säger Tommy Möller.

Han fortsätter:

– Det finns två logiska vägar för V. De uppfattar överenskommelsen som förnedrande, och då kan de rösta nej och låta det gå till en fjärde omröstning. Då riskerar de att få ett ännu sämre regeringsalternativ med Ulf Kristersson som statsminister. Men jag är inte säkert att det behöver gå så långt.

Flera punkter som går emot V:s syn

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, med rötter i socialdemokratin, menar att det finns några punkter – bland annat arbetsrätten och hyressättningen – som går emot Vänsterpartiets ideologiska syn.

– Men saker i överenskommelsen som de skulle kunna vara positiva till är anhöriginvandringen, satsningen på järnvägen och flygskatten, förklarar Stig-Björn Ljunggren.

Han anser också att det nu, efter att Vänsterpartiet under den tidigare mandatperioden haft inflytande på politiken, finns en uppenbar risk att partiet hamnar i marginalen.

– Men den här regeringen kommer att vilja ha röststöd i konkreta frågor, så det finns fortfarande utrymme för dem att tillskansa sig reformer som de kan säga är deras.

– De kan dock, om det nu blir så, inte i fortsättnigen luta sig mot socialdemokratin och säga att titta hör vad vi åstadkommit. Det blir för svårt för Centern och Liberalerna.

Inga fler köttben från Socialdemokraterna, alltså?

– Nej, det skulle förstöra för Centern och Liberalerna. De har ju varit så tydliga i att banden med Vänsterpartiet ska kapas.Lars Ohly: ”S har sålt ut V”

Under lördagen uttalade sig även den tidigare partiledaren Lars Ohly om överenskommelsen. På SvD Debatt uppgav han att det skulle förvåna honom "mycket om en ny S-MP-regering kommer att tillträda och överenskommelsen därmed bli verklighet”. 

Lars Ohly säger till Expressen att det för honom är otänkbart med allting annat än ett nej från Vänsterpartiet. 

– De fyra framförhandlade partierna behandlar V som något som katten släpat in. Det är fullständigt orimligt att tänka sig att Vänsterpartiet ska släppa fram en statsminister som ska regera på en överenskommelse som utesluter allt V-inflytande under fyra år. 

Om V röstar nej till Stefan Löfven och det i stället blir en högerregering med SD stöd, som Jan Björklund nämnde som alternativ, eller ett extra val är det inte Vänsterpartiet som skapat en sådan situation, menar Lars Ohly. 

– Det är en statsminister och fyra partier som har förhandlat utan att förankra att man har en majoritet bakom sig. Det kan inte vara Vänsterpartiets sak att ställa upp av välvilja för Stefan Löfven eller de framförhandlade partierna. Det måste vara upp till dem att skapa en majoritet. Har man inte lyckats med det har man misslyckats med sitt uppdrag och då är det Vänsterpartiets uppdrag att faktiskt stå för sin politik, och säga nej till den här usla överenskommelsen.

Kritik från facken

Överenskommelsen får också ta emot skarp kritik från fackligt håll, skriver Dagens industri.

– Jag är faktiskt mycket oroad över dessa stora eftergifter till arbetsgivarnas fördel, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till tidningen.

Att kraven på kollektivavtal för företag som använder etableringsjobb slopas beskriver han som ”en provokation mot hela den svenska modellen”. Han understryker också sin förvåning över vidden av Socialdemokraternas eftergifter i överenskommelsen.

Även byggnads ordförande Johan Lindholm är starkt kritisk. ”Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelsen”, skriver han i en kommentar till Dagens industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.