Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missnöjet inom C: ”Är inte rätt väg”

Partiledaren om varför C backar från hyresfrågan.
”Jag tycker inte att det är bra politik”, säger Anton Sauer, gruppledare för C i Malmö.
”Den här frågan öppnar upp, att det är Vänsterpartiets politik som får diktera i vilket läge man släpper fram Stefan Löfven”, säger Julia Eriksson, ordförande för Centerstudenter.
Foto: Centerpartiet / Pressbild
CUF:s ordförande Réka Tolnai är kritisk till att C backade på kravet om fri hyressättning.
Foto: OLLE SPORRONG

Annie Lööf uppger att sakfrågan är ”politisk död” – och backade från sitt krav om fri hyressättning i nyproduktion.

Nu pyr missnöjet i Centerpartiet och kritik riktas mot partiledningen. 

– Kritik framförs internt och vi ser på Twitter att det är rätt många företrädare som inte tycker att det är rätt väg att gå, säger Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

Kritiken mot Centerpartiet beslut att backa från punkt 44 i januariavtalet är stor. Framför allt landar den i att Annie Lööf räddade en statsminister som inte var hennes att rädda.

– Jag tycker inte att det är bra politik och jag tycker inte att det är vårt uppdrag att se till att Löfven får fortsätta vara statsminister. Det är inte vårt uppdrag att kompromissa bort vår politik för att göra Vänsterpartiet nöjda, säger Anton Sauer. 

Julia Eriksson, förbundsordförande för Centerstudenter, anser nu att man lägger för mycket makt i Nooshi Dadgostars händer.

– Den här frågan öppnar upp, att det är Vänsterpartiets politik som får diktera i vilket läge man släpper fram Stefan Löfven. Och innan har det varit Centerpartiet och liberal politik som dikterar de villkoren, säger hon.

”Vetokraft”

Både hon och Réka Tolnai, förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, var redan före beskedet kritiska till att partiet skulle backa. Enligt Julia Eriksson har duon redan uttryckt sittmissnöje till partistyrelsen.

I SVT:s ”Morgonstudion” säger Tolnai:

– Hon borde inte ha backat. Sakpolitik spelar roll och vi måste hålla den röda linjen mot Vänsterpartiet. Nu går vi med på deras krav och ger dem inflytande.

Anton Sauer anser att det ger V en ”vetokraft” mot C i framtiden. 

Dessutom anser han att det borde ha varit Löfven som kom med ett erbjudande till Lööf – inte tvärtom.

– Jag upplever att det finns många som inte tycker att var rätt att backa. Och kritik framförs internt och vi har sett på Twitter att det är rätt många företrädare som inte tycker att det är rätt väg att gå.

C backar från kravet på fri hyressättning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.