Missnöje om försvaret sprider sig inom M

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Satsar på Jas.
Foto: Olle Sporrong

KARLSTAD. Det mullrar ordentligt i de moderata leden.

M-politiker i hela landet är starkt missnöjda med att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg fortsätter skära i försvaret.

- Det morras och gnisslas i hela partiet. Det här kommer inte hålla i längden, säger Rolf K Nilsson (M), tidigare riksdagsledamot och i dag kommunpolitiker på Gotland.

- Jag vet många som har röstat på Moderaterna, men som inte kommer att göra det nu, säger Jerker Westdahl (M), kommunpolitiker i Östra Göinge.

I går samlades 2 000 moderater till Moderaternas rikskonferens Sverigemötet i Karlstad. Och trots de stående ovationerna efter finansminister Anders Borgs tal växer missnöjet bakom kulisserna. Det handlar främst om försvarsfrågan, en gammelmoderat hjärtefråga.

Öppen kritik mot ledningen

Besparingarna i försvaret har länge varit en fråga som bubblat under ytan i Moderaterna, men beskedet i veckan att försvaret måste spara ytterligare en halv miljard har fått kritikerna att tappa tålamodet.

Vissa väljer att kritisera partiledningen anonymt, för att inte hamna i onåd hos Reinfeldt och Borg, men flera M-politiker som Expressen pratat med är öppet missnöjda.

En av dem är Jerker Westdahl, överstelöjtnant och kommunpolitiker för Moderaterna i Östra Göinge.

- Det här har onekligen gått för långt. Vi bör tänka om. Vi skulle ju vänta på försvarsberedningens bedömning, och så kommer det nu besked om nedskärningar. Som moderat sedan 40 år är jag inte nöjd, säger han.

Menar att många sviker M

Jerker Westdahl menar att många moderater nu sviker partiet helt - på grund av försvarspolitiken.

- Jag vet många som har röstat på Moderaterna men som inte kommer göra det nu, säger han.

Rolf K Nilsson, tidigare moderat riksdagsledamot och i dag kommunpolitiker på Gotland, är också missnöjd med utvecklingen.

- Regeringen bedriver en försvarsnegativ politik. Man tittar inte på omvärlden, utan låter budgeten styra, säger han.

"Morras och gnisslas"

Missnöjet är utbrett i partiet, menar Rolf K Nilsson.

- Det morras och gnisslas i hela partiet. Det här kommer inte hålla i längden, säger han.

En högt uppsatt moderat som Expressen pratat med delar den bilden.

- Stämningen är en förvåning över det som sker nu. Man känner inte igen sig, säger moderaten till Expressen.

I dag får kritikerna en möjlighet att framföra sitt missnöje. På Sverigemötet hålls ett seminarium om försvaret. Enligt Expressens källor kommer det bli en form av krishantering från partiledningens sida.

"Måste släppa fram lite"

- Partiledningen måste släppa fram lite av det som bubblar under ytan. Det finns en genuin oro för att vi inte kan försvara Sverige på rätt sätt, säger en M-källa.

Oron är också stor över att andra partier nu bryter mark i försvarsfrågan. Det handlar främst om Sverigedemokraterna och Folkpartiet.

- Folk blir nervösa så fort Jan Björklund öppnar munnen om försvaret, säger en moderat.

När Expressen träffade Anders Borg i går slog han ifrån sig kritiken - och pekade i stället på att Sverige satsat pengar på utvecklingen av nya super-Jas.

- Jag tycker inte vi ska skära ned på försvaret. Vi lade till exempel extra pengar för att förstärka flygvapnet i den senaste budgeten. Vi ska ha ett starkt försvar, säger finansministern.

FAKTA

Svenska försvarets ekonomiska kris - nu måste öb spara en halv miljard

2009 klubbades regeringens nya inriktning för försvaret igenom i riksdagen - bland annat ska försvaret bli "mer användbart, tillgängligt och flexibelt". Den allmänna värnplikten slopades.

I april 2012 meddelade ÖB att försvarsbudgeten inte räcker. Från 2015 kommer det att behövas mer pengar, enligt ÖB.

En utgift för försvaret är att äldre utrustning för cirka 25 miljarder ska ersättas. Men efter ÖB:s besked till regeringen har riksdagen beställt 60 nya Super-Jas, vilket har försenat inköp av nytt material.

I början av januari sa ÖB att Sverige inte kan försvara sig mer än en vecka utan hjälp från andra länder. Utan mer pengar måste en försvarsgren läggas ner.

Några veckor senare slog Fredrik Reinfeldt fast att försvaret är ett "särintresse".

ÖB har på grund av den ekonomiska situationen fått regeringens uppdrag att föreslå nya effektiviseringar och nedskärningar.

På torsdagens regeringssammanträde beslutades att försvaret måste spara en halv miljard, framför allt genom att fastanställa färre officerare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.