Satsar på Jas. Foto: Olle Sporrong
Satsar på Jas. Foto: Olle Sporrong

Missnöje om försvaret sprider sig inom M

Publicerad

KARLSTAD. Det mullrar ordentligt i de moderata leden.

M-politiker i hela landet är starkt missnöjda med att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg fortsätter skära i försvaret.

- Det morras och gnisslas i hela partiet. Det här kommer inte hålla i längden, säger Rolf K Nilsson (M), tidigare riksdagsledamot och i dag kommunpolitiker på Gotland.

- Jag vet många som har röstat på Moderaterna, men som inte kommer att göra det nu, säger Jerker Westdahl (M), kommunpolitiker i Östra Göinge.

I går samlades 2 000 moderater till Moderaternas rikskonferens Sverigemötet i Karlstad. Och trots de stående ovationerna efter finansminister Anders Borgs tal växer missnöjet bakom kulisserna. Det handlar främst om försvarsfrågan, en gammelmoderat hjärtefråga.

Öppen kritik mot ledningen

Besparingarna i försvaret har länge varit en fråga som bubblat under ytan i Moderaterna, men beskedet i veckan att försvaret måste spara ytterligare en halv miljard har fått kritikerna att tappa tålamodet.

Vissa väljer att kritisera partiledningen anonymt, för att inte hamna i onåd hos Reinfeldt och Borg, men flera M-politiker som Expressen pratat med är öppet missnöjda.

En av dem är Jerker Westdahl, överstelöjtnant och kommunpolitiker för Moderaterna i Östra Göinge.

- Det här har onekligen gått för långt. Vi bör tänka om. Vi skulle ju vänta på försvarsberedningens bedömning, och så kommer det nu besked om nedskärningar. Som moderat sedan 40 år är jag inte nöjd, säger han.

Menar att många sviker M

Jerker Westdahl menar att många moderater nu sviker partiet helt - på grund av försvarspolitiken.

- Jag vet många som har röstat på Moderaterna men som inte kommer göra det nu, säger han.

Rolf K Nilsson, tidigare moderat riksdagsledamot och i dag kommunpolitiker på Gotland, är också missnöjd med utvecklingen.

- Regeringen bedriver en försvarsnegativ politik. Man tittar inte på omvärlden, utan låter budgeten styra, säger han.

"Morras och gnisslas"

Missnöjet är utbrett i partiet, menar Rolf K Nilsson.

- Det morras och gnisslas i hela partiet. Det här kommer inte hålla i längden, säger han.

En högt uppsatt moderat som Expressen pratat med delar den bilden.

- Stämningen är en förvåning över det som sker nu. Man känner inte igen sig, säger moderaten till Expressen.

I dag får kritikerna en möjlighet att framföra sitt missnöje. På Sverigemötet hålls ett seminarium om försvaret. Enligt Expressens källor kommer det bli en form av krishantering från partiledningens sida.

"Måste släppa fram lite"

- Partiledningen måste släppa fram lite av det som bubblar under ytan. Det finns en genuin oro för att vi inte kan försvara Sverige på rätt sätt, säger en M-källa.

Oron är också stor över att andra partier nu bryter mark i försvarsfrågan. Det handlar främst om Sverigedemokraterna och Folkpartiet.

- Folk blir nervösa så fort Jan Björklund öppnar munnen om försvaret, säger en moderat.

När Expressen träffade Anders Borg i går slog han ifrån sig kritiken - och pekade i stället på att Sverige satsat pengar på utvecklingen av nya super-Jas.

- Jag tycker inte vi ska skära ned på försvaret. Vi lade till exempel extra pengar för att förstärka flygvapnet i den senaste budgeten. Vi ska ha ett starkt försvar, säger finansministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag