Missing People hyllas efter att ha hittat Anna

Publicerad

Missing People hyllas på i sociala medier efter att frivilligorganisationen åter lyckats hitta en försvunnen person - den här gången nioåriga Anna i Örgryte.

Organisationen tror sig veta varför man gång på gång lyckas.

– Som frivillig satsar man 110 procent när man är ute och söker, säger Jessica Kangasniemi, ordförande för Missing People.

Under natten slog Missing People rekord i antal frivilliga som deltagit i ett sökande. Över 800 personer var på kvällen och natten ute och letade efter Anna, 9. Vid tidigare fall har de som flest varit 350.

Och organisationen lyckades i natt med sitt uppdrag. Vid 02.50 hittade en av Missing Peoples patruller Anna med en okänd ung man.

– Vår patrull stötte på dem på en gata i området Skår. De ringade in mannen, förklarade Peder Schillerström i Missing People för Expressen.se.

Den 24-årige mannen togs med in till polisen. Han är nu anhållen misstänkt för människorov.

Missing People blev rikskända när de i april i år hittade kroppsdelar från försvunna Marina Johansson i Spekeröd, som varit försvunnen sedan 27 juli 2010.

"Satsar 110 procent"

Nyligen fick organisationen åter uppmärksamhet när de hittade en försvunnen 41-åring död i bagageutrymmet i hans bil i Billdal söder om Göteborg. Polisen hade kollat bilen men missat bagageutrymmet.

Missing People bildades i januari 2012.

– Vi var några som först var med i organisationen Sökarna Västra Götaland, men tyckte att den organisationen var för liten. Så vi startade upp en ny förening, säger Jessica Kangasniemi, ordförande & administrativ chef vid skallgångar.

I ledningen för Missing People sitter sex stycken personer. Organisationen har inga medlemmar, utan som privatperson kan man dels gå med i deras Facebookgrupp, dels anmäla sig som frivillig på deras hemsida.

Självlärda

Anledningen till varför Missing People flera gånger lyckats hitta försvunna personer som polisen inte hittat, tror Jessica Kangasniemi beror på att deras frivilliga går in väldigt seriöst i sökandet.

- Går man in som frivillig så vill man hjälpa till. Då satsar man 110 procent när man är ute och söker. Och ju fler ögon som är med, desto bättre blir det. Därför tror jag vi har fått de resultat vi har, säger Jessica Kangasniemi.

Gruppledarna och ledningsgrupperna utbildas i hur de ska gå tillväga i sökandet, medan frivilliga får en snabbinformation i hur man söker och vad man söker.

- Vi som lär ut till gruppledarna och ledningsgrupperna är självlärda, säger Jessica Kangasniemi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag