Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Missing People - dramats hjältar

Hjältekramen. Anneli Johansson från Missing People var en av dem som tog hand om Anna efter att hon hittats. Här får hon en kram av Anki Dahlberg i grön väst, också från Missing People. Foto: Christian Örnberg

GÖTEBORG. De är hjältarna som hittade Anna, 9.

Missing people har sedan årsskiftet hjälpt polisen vid ett 60-tal försvinnanden, trots att resurserna är knappa.

- Vi är den lilla biten i det hela och hade inte kunnat göra något om inte folk kom och hjälpte till, säger Anki Dahlberg, en av grundarna.

Fler fall som Missing people har löst

Mannen i bakluckan

Den 41-årige mannen försvann från sin arbetsplats i Billdal utanför Göteborg 18 oktober i år. När han inte kommer hem på kvällen ringer anhöriga polisen, men polisens efterforskningar resultatlösa. Söndag 21 oktober sökte 150 personer från Missing people efter mannen - och hittar honom då död i sin bil på parkeringen. Polisen hade missat att söka igenom bilen.

Marina Johansson, 31

Försvann spårlöst sommaren 2010. Polisen var övertygad om att Marina var död, men hittade inte kroppen. Den 14 April genomförde Missing people en stor skallgång i trakterna kring Marinas bostadsort Spekeröd. De hittades resterna av en människa, insvept i en bäddmadrass, som senare visade sig vara Marina. Missing people fick senare en medalj för sin insatser.

Så kan du hjälpa till

Missing people Sweden är en ideell förening där ingen får lön eller ekonomisk ersättning. Alla gåvor går till att kunna genomföra skallgångar över hela Sverige. Hittills har organisationen hjälpt till vid drygt 60 skallgångar.

Verksamheten är beroende av hjälp från privatpersoner och företag.

Så kan du bidra:

Bankgiro831-8644

Handelsbanken6227 613 240 618

Org.nr802463-5867

Den 22 mars förra året gick Tony Mattsson, 24, nedför Avenyn.

Han skildes från sina kamrater och försvann sedan spårlöst.

Familjen bjöd in allmänheten att delta i en skallgångskedja.

Det hjälpte inte. Efter 33 dagar hittades hans kropp i kanalen vid Kungsportsplatsen.

Tony var Anki Dahlbergs styvson.

- Det är en av anledningarna till att vi finns i dag. Vi försöker vända tragedin till något positivt i stället, säger hon dagen efter att den ideella organisationen Missing people lyckats hitta Anna, 9, vid liv efter att hon kidnappats och hållits inlåst i en källare av en 24-åring.

"Vill berömma alla"

Drygt 800 personer hjälpte till att leta efter Anna.

- Jag vill verkligen berömma alla som hjälpt till, säger Anneli Johansson, en av de frivilliga som tog hand om Anna när hon räddades.

John Petersson bor själv i området i Örgryte där Anna försvann på väg till skolan. Han bestämde sig för att ansluta till sökpatrullerna. 02.50 natten till i går bevittnade han konfrontationen med den unge kidnapparen.

- Hon var väldigt ledsen. Tjejerna tog hand om flickan och jag tog hand som killen och vi satte oss på kanten där, jag och killen. Sedan kom folk springandes från skolan.

- Han sa att han hade hittat henne, men vi trodde inte riktigt på honom.

Gjorde han någon ansatts att ta sig härifrån?

- Nej, och hade han gjort det hade jag nog hindrat honom, säger John Petersson.

Missing people har gjort sig kända som en organisation som det lönar sig att ringa till för anhöriga.

Efter att polisen misslyckats med att spåra försvunna Marina Johansson, 31, som försvann i juli 2010, kallades Missing people in. När nya skallgångar genomfördes i april i våras, hittades hon slutligen efter bara några dagar och anhöriga kunde slutligen få sinnesfrid. Polisen belönade organisationen med en medalj. Hyllningarna fortsätter efter de senaste framgångarna.

- Vi har haft ett stort antal frivilliga som letat här. De har varit till väldigt stor hjälp, och allt har skett under polisens ledning. Det har fungerat jättebra, berömmer Lars Adolfsson, yttre kommissarie som ledde sökinsatsen.

Beroende av sponsorer

Missing people gör nytta och växer så det knakar. Men för att existera och fortsätta samordna insatserna krävs resurser.

Av de 800 som hjälpte till att leta efter Anna kunde knappt en fjärdedel utrustas med ficklampor. Därför är Missing people i akut behov av kartor, komradion, första-hjälpen-utrustning, västar, ficklampor, GPS-sändare.

- Vi är beroende av att företag sponsrar oss med grejer för att kunna fortsätta, säger Anki Dahlberg.

Hon har inte sovit en blund på över 24 timmar men ansiktet ler av glädje. Hon har just varit och lämnat blommor till Anna och hennes familj. Den lilla flickan gav henne ett pepparkakshjärta.

- Fantastiskt. Vilken känsla, säger Anki Dahlberg med tårar i ögonen.

hjältekramen. Anneli Johansson från Missing people var en av de som tog hand om Anna efter att hon hade hittats. "Jag vill verkligen berömma alla som hjälpt", säger hon. Här får hon en kram av Anki Dahlberg från Missing people (i den gröna västen).. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG