Bildt om krisen.
Bildt om krisen.

Missillarm i natt: Nordkorea redo

Publicerad

WASHINGTON DC. Hotet om ett kärnvapenkrig på Koreahalvön rycker närmare.

Sent i natt varnade en källa i Vita huset för att Nordkorea kan avfyra missiler när som helst och hänvisade till färska underrättelserapporter, enligt CNN.

Samtidigt varnar utrikesminister Carl Bildt för utvecklingen.

Kärnvapenkriget är inte bara tomma hot från Nordkoreas sida. En person som arbetar i president Obamas stab talade anonymt med CNN och berättade då att de senaste underrättelserapporterna från Pyongyang tyder på att Nordkorea kan göra ett missiltest när som helst, utan att förvarna omvärlden.

- Vi hoppas att de varnar oss, men som läget är så förväntar vi oss inte det, säger personen till CNN.

Det mesta av underrättelsen kommer från satellitbilder som tagits den senaste veckan.

Även Nordkorea uttalade sig under tisdagen. I statsmedia upprepade man anklagelserna om att Washington och Seoul försöker provocera fram ett krig:

"När ett krig väl startar här på halvön så blir det ett totalt krig".

Bör lämna landet

Nordkorea uppmanade också utlänningar att lämna landet inför ett eventuellt krigsutbrott.

Den eskalerande krigshetsen på Koreahalvön oroar utrikesminister Carl Bildt, M, som befinner sig i Washington för att tala om kärnvapennedrustningen under en konferens.

- Jag är orolig men inte alarmerad. När den här typen av retorik trappas upp så är det lätt att de sätter sig själva i ett hörn där det förr eller senare leder till någonting mera konkret, säger han.

"Anledning att vara oroade"

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har sagt att situationen kan urarta och bli "okontrollerbar", delar du hans uppfattning?

- Ja, den kan göra det. Vi ska inte glömma att detta är en regim som har gjort alla möjliga saker, de har sprängt flygplan i luften, de har försökt mörda sydkoreanska regeringen, de torpederade en båt med fler än hundra människor på för några år sedan, de har gjort artilleriattacker mot en sydkoreansk ö för några år sedan. Tittar vi tillbaka på vad den här regimen har gjort finns det anledning att vara oroade, det är ingen tvekan om det.

Sverige är ett av få västerländska länder med ambassad i Pyongyang, hur påverkar den här situationen de diplomatiska förbindelserna mellan länderna?

- De påverkas inte i och för sig, vi har en ambassadör där. Det finns ett antal andra västländer där också och de försöker på bästa sätt tolka, det är inte alldeles lätt, de upprätthåller en kommunikation med det nordkoreanska utrikesdepartementet i olika frågor vilket kan ha en viss betydelse, de har ett ansvar för de medborgare som vi kan ha i landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag