Anders Henriksson slogs blodig av NMR-nazister. Foto: Joakim MedinAnders Henriksson slogs blodig av NMR-nazister. Foto: Joakim Medin
Anders Henriksson slogs blodig av NMR-nazister. Foto: Joakim Medin
Google äger Youtube. Foto: / Ap / TT / NTB ScanpixGoogle äger Youtube. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix
Google äger Youtube. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Misshandlades av nazister – videon sprids av Youtube

Publicerad

Trebarnspappan Anders Henriksson, 41, blev slagen blodig av nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på en gågata i Uppsala.

Misshandeln filmades och lades upp av NMR på Youtube.

Trots flera fällande domar - och stor uppmärksamhet kring nazimisshandeln - så fortsätter Youtube att sprida videon.

– Det är inte så trevligt. De blev ändå dömda för misshandeln i fråga så då kan man tycka att Youtube borde ta bort den, säger Anders Henriksson.

Google Sveriges chef Anna Wikland vill inte kommentera våldsfilmen på Youtube.

Expressen har i flera artiklar visat hur den amerikanska IT-jätten Google, som äger Youtube, hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. I måndags kunde vi avslöja hur en video med nazisten Bo Nilsson från NMR låg kvar på Youtube trots att han fällts i både tingsrätten och hovrätten för ringa hets mot folkgrupp för att han burit en nazistsymbol i videon. Först efter att Expressen skrivit om fallet gjordes videon otillgänglig.

Under tisdagen kunde vi visa hur Google genom sina sökresultat hjälper folk att hitta en antisemitisk lista på nätet. På listan, som innehåller nästan 80 namn, kallas en familj för ett hot, Förintelseöverlevare hånas och en avliden man beskrivs starkt nedsättande.

Men det finns fler exempel på hur den amerikanska IT-jätten hjälper till att sprida hatmaterial - som också innehåller brottslighet.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Videon ligger kvar på Youtube

Sommaren 2013 samlades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen - eller Svenska motståndsrörelsen som de kallade sig då - i centrala Uppsala. Nazisterna hade sköldar och flaggor med sig när de delade ut flygblad och filmade förbipasserande.

En Uppsalabo som nazisterna gav sig på var Anders Henriksson, som i dag är trebarnspappa. Han ringades in och blev slagen av nazisterna med flaggskaft och knytnävsslag. Han trängdes sedan in i en butik där misshandeln fortsatte.

På bilder från misshandeln syns en blodig Anders Henriksson och i rätten berättade han att han fick synrubbningar och att smärtan satt kvar i två tre veckor.

Efter avslöjanden i lokaltidningen UNT, av reportern Gusten Holm som tilldelades Guldspaden för artikelserien och som numera arbetar på Expressen, kunde polis och åklagare ringa in vilka nazister som låg bakom misshandeln och cirka två och ett halvt år senare föll hovrättsdomen. Sammanlagt dömdes tre nazister i målet.

Den som i dag - alltså nästan fem år efter misshandeln - söker på Youtube hittar fortfarande NMR:s video från misshandelstillfället. Detta trots fällande domar i både tingsrätten och hovrätten.

Google Sveriges chef Anna Wikland vill inte kommentera våldsfilmen på Youtube.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Barnen har lyckats hitta det här"

Anders Henriksson reagerar på Youtubes agerande:

– Det är inte så trevligt. De blev ändå dömda för misshandeln i fråga så då kan man tycka att Youtube borde ta bort det.

– Nåt av barnen har lyckats hitta det här när de googlat sina föräldrar. Det är väl inte så där jättetrevligt kan man tycka, säger Henriksson.

Expressen har sökt chefen för Googles Sverige, Anna Wikland. Bolagets kommunikationschef Farshad Shadloo skriver i ett svar på frågan om hur Youtube ser på att de sprider misshandelsvideon:

"Innehåll som uppmanar till våld mot individer eller grupper eller sprider hat är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi."

 

LÄS MER: Här flyr Googles Sverigechef från Expressens frågor 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag