Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misshandlades av nazister – videon sprids av Youtube

Anders Henriksson slogs blodig av NMR-nazister.
Foto: Joakim Medin
Google äger Youtube.
Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Trebarnspappan Anders Henriksson, 41, blev slagen blodig av nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på en gågata i Uppsala.

Misshandeln filmades och lades upp av NMR på Youtube.

Trots flera fällande domar - och stor uppmärksamhet kring nazimisshandeln - så fortsätter Youtube att sprida videon.

– Det är inte så trevligt. De blev ändå dömda för misshandeln i fråga så då kan man tycka att Youtube borde ta bort den, säger Anders Henriksson.

Google Sveriges chef Anna Wikland vill inte kommentera våldsfilmen på Youtube.

Expressen har i flera artiklar visat hur den amerikanska IT-jätten Google, som äger Youtube, hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. I måndags kunde vi avslöja hur en video med nazisten Bo Nilsson från NMR låg kvar på Youtube trots att han fällts i både tingsrätten och hovrätten för ringa hets mot folkgrupp för att han burit en nazistsymbol i videon. Först efter att Expressen skrivit om fallet gjordes videon otillgänglig.

Under tisdagen kunde vi visa hur Google genom sina sökresultat hjälper folk att hitta en antisemitisk lista på nätet. På listan, som innehåller nästan 80 namn, kallas en familj för ett hot, Förintelseöverlevare hånas och en avliden man beskrivs starkt nedsättande.

Men det finns fler exempel på hur den amerikanska IT-jätten hjälper till att sprida hatmaterial - som också innehåller brottslighet.

Videon ligger kvar på Youtube

Sommaren 2013 samlades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen - eller Svenska motståndsrörelsen som de kallade sig då - i centrala Uppsala. Nazisterna hade sköldar och flaggor med sig när de delade ut flygblad och filmade förbipasserande.

En Uppsalabo som nazisterna gav sig på var Anders Henriksson, som i dag är trebarnspappa. Han ringades in och blev slagen av nazisterna med flaggskaft och knytnävsslag. Han trängdes sedan in i en butik där misshandeln fortsatte.

På bilder från misshandeln syns en blodig Anders Henriksson och i rätten berättade han att han fick synrubbningar och att smärtan satt kvar i två tre veckor.

Efter avslöjanden i lokaltidningen UNT, av reportern Gusten Holm som tilldelades Guldspaden för artikelserien och som numera arbetar på Expressen, kunde polis och åklagare ringa in vilka nazister som låg bakom misshandeln och cirka två och ett halvt år senare föll hovrättsdomen. Sammanlagt dömdes tre nazister i målet.

Den som i dag - alltså nästan fem år efter misshandeln - söker på Youtube hittar fortfarande NMR:s video från misshandelstillfället. Detta trots fällande domar i både tingsrätten och hovrätten.

Google Sveriges chef Anna Wikland vill inte kommentera våldsfilmen på Youtube.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Barnen har lyckats hitta det här"

Anders Henriksson reagerar på Youtubes agerande:

– Det är inte så trevligt. De blev ändå dömda för misshandeln i fråga så då kan man tycka att Youtube borde ta bort det.

– Nåt av barnen har lyckats hitta det här när de googlat sina föräldrar. Det är väl inte så där jättetrevligt kan man tycka, säger Henriksson.

Expressen har sökt chefen för Googles Sverige, Anna Wikland. Bolagets kommunikationschef Farshad Shadloo skriver i ett svar på frågan om hur Youtube ser på att de sprider misshandelsvideon:

"Innehåll som uppmanar till våld mot individer eller grupper eller sprider hat är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi."


LÄS MER: Här flyr Googles Sverigechef från Expressens frågor 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.