Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misshandlade Eklund – förklarar varför i brev

Anders Eklund slogs blodig i fängelset. Foto: Polisen
Brevet som skickades till Englas mamma Carina Höglund.
Carina Höglund, mamma till mördade Engla, fick ett brev av en av de män som misshandlade Anders Eklund. Foto: Privat

Två män - födda 1988 och 87 - dömdes för den blodiga misshandeln av dubbelmördaren Anders Eklund inne i Norrtäljefängelset.

Efter överfallet skrev den yngre mannen det här brevet till mördade Englas mamma Carina Höglund – och gav en förklaring:

"Han pratade om din dotter och visade ingen som helst empati vilket då ledde till en konflikt och slagsmål."

I början av juni förra året överfölls dubbelmördaren Anders Eklund, 50, i en verkstadslokal inne på Norrtäljeanstalten, där han då avtjänade sitt livstidsstraff. Direkt efter den blodiga misshandeln, med en gummiklubba, greps två medinterner som misstänkta för grov misshandel. I november samma år fick de sin dom: 1,5 års fängelse vardera för grov misshandel.

Under torsdagen inleddes hovrättsförhandlingarna.

Nu berättar Carina Höglund, 47, mamma till mördade Engla, att hon i ett tidigt skede fick ett privat brev, postat från Salbergafängelset. Avsändare var den yngre av de män som senare dömdes för överfallet av Anders Eklund och som hade blivit förflyttad till en annan anstalt efter överfallet.

En förklaring

Carina Höglund väljer nu att offentliggöra delar av innehållet i brevet i Expressen. I brevet vill den dömde mannen ge en förklaring till varför han attackerade Anders Eklund:

"Det jag vill komma fram till är att jag är den man som blev åtalad för den grova misshandeln av Anders Eklund. Jag blev placerad på anstalten i Norrtälje, men befann mig bara på avdelningen i 12 dagar, där även Anders fanns", skriver han.

Den aktuella dagen, i juni förra året, var de tillsammans i en obevakad verkstadslokal inne i fängelset.

Han skriver:

"Han (Anders Eklund, red:s anm.) pratade om din dotter och visade ingen som helst empati vilket då ledde till en konflikt och slagsmål. Jag vill bara berätta för dig att jag känner ett stort medlidande för vad du har fått gå igenom och upplevt."

Han förklarar vidare i brevet att han "inte vill bli uppfattad som en hjälte" - men tillägger:

"Jag vill att du ska veta att det finns bra människor även på anstalt."

Önskar familjen allt gott

Avslutningsvis skriver han:

"Jag önskar dig och din familj allt gott här i livet men förstår även om inget kan ersätta din förlust."

Carina Höglund har valt att inte offentliggöra brevet förrän nu i anslutning till hovrättsförhandlingen.

– Han förklarar varför han gjorde det här, och jag känner hans sympati för det som drabbade Engla. Jag vill inte ha ett samhälle där det är tillåtet att misshandla någon i fängelset. Men samtidigt är det som Eklund blev utsatt för ingenting i jämförelse med det som drabbade Engla, min dotter, säger hon.

Vill veta varför

Carina Höglund har länge önskat att få träffa Anders Eklund inne i fängelset – för att samtala med honom . Hon vill också ha hans förklaring till varför han mördade hennes dotter.

Han har hela tiden vägrat.

– Sista gången han svarade – då sa han att han skulle träffa mig någon gång om han fick ha med sig sin advokat. Jag svarade, att det får han väl – men det är inte advokaten jag ska prata med.

Under torsdagen inleddes alltså hovrättsförhandlingarna efter överfallet mot Anders Eklund. Bara en av männen finns numera på plats. Den andre, som skrev brevet till Carina Höglund, omkom för en tid sedan i en olycka.

Anders Eklund är dömd för morden på Pernilla Hellgren, 30, i Falun och Engla Höglund, 10, i Stjärnsund åtta år senare. Han är numera också misstänkt för att ha för bort och mördat sexåriga Jasmina Jasharaj i Sävsjö 1997.