Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misshandlad fotograf blev en världsnyhet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressenfotografen Meli Petersson Ellafi deltog live i BBC. Hon misshandlades av ungersk polis vid den kroatiska gränsen
Foto: BBC
Både Meli och flyktingar som försökte ta sig över gränsen slogs av ungersk polis
Foto: BBC
Petersson Ellafi live i BBC
Foto: BBC

Den ungerska polisens misshandel av Expressens fotograf Meli Petersson Ellafi vid den serbiska gränsen blev en världsnyhet.

Men själv vill Meli Petersson Ellafi tona ned sin egen situation.

– Det är allvarligt om journalister blir misshandlade men flyktingarna blev mycket mer slagna än jag, säger hon.

Det var natten mot torsdagen som Expressens fotograf Meli Petersson Ellafi, 26, befann sig på gränsen mellan Ungern och Serbien för att bevaka den pågående flyktingkatastrofen.

Vid staden Horgos försökte plötsligt en grupp flyktingar att bryta sig igenom den ungerska polisens avspärrningar när tumult utbröt.

Polisen använde batonger, tårgas och vattenkanoner för att hindra flyktingarna från att ta sig fram. Mitt i detta befann sig Meli Petersson Ellafi för att dokumentera händelserna.

Flera batongslag

Plötsligt fick hon själv ta emot flera batongslag. Hon föll mot marken och skadade höften och lillfingret. Dessutom drabbades hon av tårgasen.

– Jag har fortfarande ont i dag, säger hon.

Men hon tror inte att hon var målet för polisens attack. Hon blev ett av många offer i det tumult som uppstod.

– Polisen slog mot allt i närheten och jag befann mig där, säger hon.

Händelsen uppmärksammade av den brittiska nyhetskanalen BBC, som intervjuade  Meli Petersson Ellafi i direktsändning. Vidare tog flera andra tidningar, däribland New York Times, upp händelsen.

På Expressen reagerade också chefredaktör Thomas Mattsson, som tog ett samtal med Lilla Makkay, Ungerns ambassadör i Stockholm.

Jag berättade att jag har respekt för att Ungern måste skydda sin gräns, men att våld mot flyktingar och mediarepresentanter inte får förekomma, skriver Thomas Mattsson på sin blogg.

Berömmer sin medarbetare

Han vill också passa på att berömma sin medarbetare.

– Jag är stolt över att Meli ändå fortsatte att göra sitt jobb, hon berättade för mig att hon såg poliser slå barn och att hon ville dokumentera det.

Meli Petersson Ellafi är nu på väg tillbaka till Sverige.

– I dag är jag väldigt trött och utmattad, säger hon.

Har händelsen vid gränsen fått dig att tveka att återigen befinna dig i främsta ledet för att dokumentera flyktingkatastrofen?

– Nej, jag kommer att fortsätta, säger hon i telefon från Ungern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.