Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missen som orsakade stoppet på Ringhals 4

Hör Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftmarknad på Energiföretagen, om vad det innebär för elpriserna i vinter att Ringhals 4 tvingas hålla stängt fram till sista januari: ”Väldigt olyckligt”.
Ringhals 4 i förgrunden och Ringhals 3 i bakgrunden.
Foto: ANNIKA ÖRNBORG/RINGHALS / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftverket Ringhals i Varberg, sett från havet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter planerat underhåll och bränslebyte var kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 i princip klar att startas om på nytt. 

Men under ett prov inför återstarten råkade en frånskiljare slutas och en effektbrytare slogs till – vilket fick elektriska värmare i en 84 ton tung tryckhållare att hettas upp och delvis smältas. 

Nu berättar ägaren Vattenfall själva om misstaget som orsakade olyckan. 

– Det handlar om ett oavsiktligt misstag, säger ägaren Vattenfalls vd Björn Linde i ett pressmeddelande

Gång på gång har datumet för när kärnkraftverket Ringhals reaktor 4 i Varberg på nytt ska kunna tas i drift skjutits framåt. 

För en knapp vecka sedan meddelade Vattenfall att driften beräknas kunna vara i gång den 31 januari. 

Reaktorn var egentligen i slutspurten för att återstartas efter ett planerat driftsunderhåll den 29 augusti då det i stället inträffade en olycka. 

I torsdags rapporterade Expressen att det var en felaktig driftläggning som orsakade skadan i reaktor 4, vilket Kungsbacka-Posten var först med att berätta. 

Reaktorn är viktig för elförsörjningen i södra Sverige och under måndagen publicerade Vattenfall ett pressmeddelande där de detaljerat beskriver olyckan och varför reparationen drar ut på tiden. 

”De elektriska värmarna överhettades”

Olyckan ägde rum i en 12,8 meter lång och cirka 84 ton tung tryckhållare, som är en av tryckvattenreaktorns större komponenter, och har till syfte att reglera temperaturen i reaktorns vatten under drift, så att detta inte börjar koka, enligt Vattenfall.  

Men under ett test inför återstarten av reaktorn begicks en blunder som orsakade skador i tryckhållaren. 

”Värmarna i tryckhållaren skulle inför ett planerat prov inför återstarten driftläggas med öppen frånskiljare och effektbrytare till, men i stället slöts frånskiljaren och effektbrytaren slogs till. Tryckhållaren var vid tillfället tom på vatten vilket medförde att de elektriska värmarna överhettades”, skriver Vattenfall i pressmeddelandet. 

Värmarna skadades och smältes delvis av hettan. Ingen person kom till skada vid olyckan och den fick ingen säkerhetsmässig påverkan på kärnkraftverket eftersom reaktorn var avställd, enligt Vattenfall. 

Naturtrogen replika av tryckhållaren ska 

Men efter olyckan behöver nu insidan av tryckhållaren rengöras, sannolikt genom borstning, högtrycksspolning och kemisk rengöring. Även de förstörda, specialdesignade värmarna behöver bytas ut. 

Eftersom tryckhållaren är radioaktiv tvingas Vattenfall att bygga en fullskalig kopia av den, där personal i trygghet ska kunna träna och nöta in varje steg av operationen för att den riktiga reparationen ska kunna genomföras så säkert som möjligt med minsta möjliga stråldos för personalen. 

”Man kan jämföra det med när piloter övar i flygsimulator”, skriver Vattenfall i pressmeddelandet. 

Vattenfall har efter olyckan genomfört en utredning som lett till att arbetssätt, roller och instruktioner har förtydligats för att se till att felet inte upprepas, enligt bolaget. 

– Det handlar om ett oavsiktligt misstag: de direkt inblandade tas om hand och det poängteras särskilt att det inte riktas några misstankar om uppsåt, sabotage eller liknande mot någon, säger Björn Linde i pressmeddelandet. 

Driften för reaktorn Ringhals 3 har inte påverkats av olyckan utan dess elproduktion pågår för fullt, enligt Vattenfall. 

Se också: 

Snabba svar från SD, KD, MP, L och S om de skyhöga elpriserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.