Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missen om massmördaren: “Mer våld än vi kunde tro”

Fem personer döda efter dådet i norska Kongsberg.
Espen Andersen Bråthen attackerade människor med pilbåge.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Norska statsministern Jonas Gahr Stoere och justitieminister Emilie Enger Mehl tänder ljus vid minnesplatsen.
Foto: TERJE BENDIKSBY / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisens insats får kritik.
Foto: TERJE BENDIKSBY / AP TT NYHETSBYRÅN
Espen Andersen Bråthen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Norska polisen har fått hård kritik för agerandet kring misstänkte pilbågsmannen Espen Andersen Bråthen.

Dels för att första patrullen inte varit beväpnad – och dels för att norska säkerhetspolisen PST haft honom på sin radar sen 2015 – men inte agerat.

Nu försvarar PST bedömningen av honom.

– Men han har klarat av att utöva mer våld än vi kunde tro, säger Arne Christian Haugstøyl, terrorbekämpningschef vid PST till NRK.

Den 37-årige danska medborgaren Espen Andersen Bråthen sitter häktad för onsdagens våldsdåd i Kongsberg där fem personer dödades och tre skadades. 

Den norska polisen har i efterhand fått utstå kritik, bland annat för att de inte lyckades gripa Espen Andersen Bråthen vid första kontakten. Enligt polisen var den första patrullen som kom platsen inte beväpnade och de hade även lämnat sin skyddsutrustning i bilen. 

Poliserna tvingades i stället att backa, något som gjorde att gärningsmannen kunde fly vidare. 34 minuter senare kunde polisen gripa honom. Däremellan dödas fem personer.

Säkerhetspolisen larmades 2015

Samtidigt uppger NRK att den norska säkerhetspolisen PST fick in larm om den misstänkta gärningsmannen redan 2015.

I tipset beskrevs Espen Andersen Bråthen som en sårbar person som kunde vara på väg att radikaliseras då han konverterat till islam. 

– Det var det första tipset vi fick, säger Arne Christian Haugstøyl, terrorbekämpningschef vid PST till kanalen.

– Vi visste att han hade en låg tröskel för att begå våld, men det fanns inget som tydde på att det var politiskt eller ideologiskt motiverat.

I en film, som Espen Andersen Bråthen själv la upp Youtube 2017, uppgav 37-åringen att han bland annat var en ”budbärare” och ”muslim”. Tio dagar efter att filmen lades ut på plattformen varnade en tidigare barndomsvän polisen om filmen.

Utreddes flera gånger

Vid årsskiftet 2017/2018 gjorde säkerhetspolisen ytterligare en bedömning av Espen Andersen Bråthen. Då kunde de slå fast att mannen varken drevs av religion eller ideologi, utan var allvarligt psykiskt sjuk. Det slogs också fast att det var osannolikt att den anklagade skulle begå ett terrordåd. En bedömning som legat kvar sedan dess.

– Men vi ansåg utifrån hans mentala utmaningar och låga trösklar för att begå våld, att de var möjligt att han kunde utföra lågskaliga attacker, med enkla medel, säger Arne Christian Haugstøyl vid PST till NRK.

– Men han har klarat av att utöva mer våld än vi kunde tro.

Polisen: Huvudhypotesen är psykisk sjukdom

Under fredagens presskonferens berättade polisinspektör Per Thomas Omholt att de utreder flera motiv efter onsdagens attack. Men att huvudspåret i nuläget handlar om att han led av en psykisk sjukdom.

– När det gäller motiv har vi utgått ifrån flera hypoteser. Den hypotesen som styrkts mest de senaste dagarna är att det handlar om psykisk sjukdom sa Per Thomas Omholt.

– Men det är en hypotes och inte facit än.

I förhör har mannen erkänt de faktiska förhållandena, men inte tagit ställning i skuldfrågan.

Se minidokumentären om pilbågsdådet:

Se minidokumentären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.