Missen från rätten: Utesluten advokat fick ett nytt uppdrag

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Advokaten som blivit utesluten efter att ha smugglat kärleksbrev fick ett nytt updrag av misstag.

Advokaten ertappades med att smuggla kärleksbrev till en häktad gängledare.

Hon uteslöts ur Advokatsamfundet – men fick trots det ett nytt uppdrag av misstag.

Det var förra året som advokaten företrädde en utpekad ledare i en knarkliga. Medan han satt häktad tog hon med sig brev in och ut till honom.

Advokaten sa själv att det bara rörde sig om oskyldiga kärleksbrev som skickats mellan mannen och hans flickvän.

Oskyldigt ansåg däremot inte Advokatsamfundet att agerandet var. Kvinnan uteslöts ur organisationen och har därmed inte längre rätt att kalla sig advokat.

Tingsrätten: Olyckligt

Ändå fick hon nyligen uppdrag som just det – av Göteborgs tingsrätt. Detta efter att ha blivit efterfrågad av en man som begärdes häktad.

Hos tingsrätten saknades informationen att den tidigare advokaten var utesluten, och handläggarchef Camilla Sondell fick svaret att hon kunde åta sig uppdraget.

– Hon var begärd och på framställan stod det att hon var advokat så därför drog jag ingen annan slutsats. Det var olyckligt, säger Camilla Sondell.

Fråntogs målet

Dagen efter uppmärksammades missen av Ulrika Åberg som är åklagare i målet. Som utesluten ur Advokatsamfundet kan man arbeta som jurist, men inte få uppdrag som offentlig försvarare vilket det handlade om här.

– Det är naturligtvis ett rent förbiseende av tingsrätten och det är nog lite olyckliga omständigheter, säger hon.

Kvinnan fråntogs då målet. Hon ska ha fått ta del av vilket brott mannen misstänktes för, men inga detaljer eller andra uppgifter från utredningen.

Expressen har sökt den tidigare advokaten för en kommentar.

Damberg om ”Trojan Shield”

”De kriminella blir allt mer osäkra på hur de ska kommunicera”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.