Stora mammapriset delas ut på mors dag. Foto: OLLE SPORRONGStora mammapriset delas ut på mors dag. Foto: OLLE SPORRONG
Stora mammapriset delas ut på mors dag. Foto: OLLE SPORRONG
Programledaren Kristin Kaspersen sitter också med i juryn. Foto: OLLE SPORRONGProgramledaren Kristin Kaspersen sitter också med i juryn. Foto: OLLE SPORRONG
Programledaren Kristin Kaspersen sitter också med i juryn. Foto: OLLE SPORRONG

Det här är ”Stora mammapriset”

Publicerad

På mors dag delas "Stora mammapriset" ut på Mammagalan som sänds direkt i Kanal 5.

– Det här är en kväll när vi får tillfälle att lyfta fram och hylla mammor och samtidigt bidra till Läkarmissionens viktiga arbete för all världens mödrar, säger Henriette Zeuchner, vd för Discovery Networks Sweden.

Stora mammapriset instiftades av Expressen för att fira och synliggöra de mammor som bär upp världen.

Priset delas ut i tre olika kategorier och presenteras på Mammagalan den 27 maj – på mors dag.

– Det här är kvällstidningens själva skäl och själ: vi framhåller något gott och viktigt och vi gör det i ett positivt sammanhang med glimten i getingögat. Mammagalan blir en fest för alla fantastiska mödrar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

”Mammorna som bär världen”

Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren är programledare för kvällen – som sänds direkt i Kanal 5. Tillsammans med Läkarmissionen, som arbetar med sjukvård, bistånd och katastrofhjälp, sänds galan från Berns i Stockholm.

– Vi kan konstatera att när vi analyserar våra utvecklingsarbeten är det mammorna som bär världen. De är grunden som skapar de starka, hållbara samhällena, det är runt mammorna som tillväxten och utvecklingen ske, säger Johan Lilja, direktor på Läkarmissionen.

Läsarna nominerade mammor

Expressens läsare hade möjlighet att i en omröstning nominera en mamma till Stora mammapriset, och omröstningen är avslutad. På galan presenteras vinnarna – tre starka mammor.

I juryn sitter journalisten och före detta chefredaktören Amelia Adamo, komikern och Expressens krönikör Özz Nûjen, programledaren Kristin Kaspersen, Expressens journalist och nyhetskrönikör Lars Lindström och artisten Pernilla Wahlgren.

– Det finns så många föreställningar om hur en mamma ska vara, vilket gör det väldigt svårt för mammor att navigera i alla de här kraven. Det är inte alls samma krav på pappor. Jag har i hela mitt liv sysslat med kvinnotidningar, kvinnor och mammor och den här problematiken, säger Amelia Adamo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag