Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miss vid rättegång – pedofil på fri fot

Mannen söks nu av polisen.
Svea hovrätt.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Attunda tingsrätt.
Foto: Jan Düsing

I väntan på dom för sexövergrepp på barn beslutade domstolen att den misstänkte mannen skulle vara häktad.

Men på plats i domstolen fanns ingen polis som kunde föra mannen till häktet - och han lämnade helt sonika lokalen efter häktningsförhandlingen.

När mannen i dag fälldes för brotten är han försvunnen - och eftersöks av polis.

Den 44-åriga mannen hade en hög chefsposition på en av Sveriges största banker när han i januari häktades, misstänkt för flera sexuella övergrepp på barn.

Övergreppen ska ha pågått i flera år, och några av offren var barn som bodde grannar till mannen i en exklusiv förort till Stockholm.

Åklagaren yrkade bland annat på att mannen skulle dömas för våldtäkt på barn.

Efter två månader i häkte hölls rättegången i Attunda tingsrätt i Stockholm. Men när huvudförhandlingen var klar 18 mars beslutade rätten att häva häktningen av mannen, som försattes på fri fot i väntan på dom.

Åklagaren accepterade beslutet, men det gjorde inte ett målsägandebiträde som företrädde tre av barnen.

Överklagade

På eget bevåg överklagade hon några dagar senare beslutet till Svea hovrätt, där parterna kom att mötas igen 24 mars.

Närvarande var 44-åringen och dennes advokat, och målsägandebiträdet. Dock ingen från åklagarsidan eftersom den inte motsatte sig tingsrättens beslut.

Men Svea hovrätt ogillade tingsrättens beslut och bestämde att mannen trots allt skulle vara häktad i väntan på dom. Men eftersom det inte fanns någon polis på plats på hovrätten kunde ingen gripa och föra mannen till häktet - och alla parter, inklusive 44-åringen, lämnade helt sonika domstolen.

I dag kom så domen från tingsrätten. 44-åringen fälls bland annat för sexuellt övergrep mot barn och döms till 14 månaders fängelse. Men han är nu försvunnen och eftersöks av polis.

Alla skyller ifrån sig

Och alla inblandade skyller ifrån sig - och säger att situationen är mycket märklig.

Först i dag, onsdag, fick målsägandebiträdet Matilda Bergström reda på att hovrätten inte kunde verkställa beslutet om häktningen 24 mars.

– Jag har ingen kännedom om hovrättens rutiner kring verkställighet av häktningsbeslut. Jag kan dock notera att beslutet har expedierats till polisen samma dag det fattades. Varför polisen sedan inte kunnat verkställa det eller vilka försök som gjorts vet jag inte, säger hon och tillägger:

– Det ankommer emellertid inte på ett målsägandebiträde att se till att någon verkställighet sker.

Hon berättar att både hon och hennes klienter utgick ifrån att 44-åringen efter förhandlingen återfördes till häktet och att hon i dag blev mycket förvånad när hon fick veta att så inte var fallet.

– Jag tycker att det är underligt, säger Matilda Bergström.

Hovrättsförhandlingen leddes av hovrättslagmannen Lars Dirke. Han slår ifrån sig.

– Hovrätten verkställer inga häktningsbeslut. Det är en fråga för polis och åklagare, säger han och tillägger:

– Det här är en väldigt ovanlig situation på det sättet att det inte var åklagaren som klagade, utan målsägandebiträdet.

Han understryker också att det enligt hans mening inte har begåtts något misstag. Efter hovrättens beslut informerades både polisen och åklagaren, men då var mannen redan försvunnen.

Den åklagare som drivit fallet är Rickard Wahlqvist.

– Varken jag eller någon annan representant från åklagarmyndigheten var ens informerade om att en häktningsförhandling skulle hållas. Vi var inte närvarande eller parter i den delen, säger han.

Han förklarar att polisen förmodligen aldrig informerades och därför inte närvarade vid hovrättsförhandlingen.

– Hade det varit vi som överklagat så hade vi normalt sett pratat med polisen, säger Rickard Wahlqvist.

Hos polisen säger man sig inte kunna förklara vad som skett.

– Det är inte som så att vi automatiskt blir kallade till en häktningsförhandling, säger en av de poliser som har utrett 44-åringen.

– Var någonstans det har felat, det vet jag inte. När vi fick besked var det redan över, säger polismannen.

Den enda som tycks vara nöjd här är 44-åringens advokat Gustaf Ljungström. Han förnekar dock att 44-åringen på något sätt avvikit eller är på flykt.

– Han var ju där på förhandlingen i hovrätten och sen hände inget mer. Det kom ingen dit och grep honom så han gick därifrån, säger han och tillägger:

– Det här är mycket mycket ovanligt. Jag har aldrig varit med om det förut. Och det finns ingen skyldighet i det läget att knalla i väg till ett häkte och inställa sig.

En närstående till några av de barn som utsattes för övergreppen kallar det hela för en skandal.

– En pedofil är en pedofil. Det finns en oro i området. Var finns han någonstans?, undrar mannen.

– Man släpper honom i väntan på dom. Bara det är ett helvete för de här stackars familjerna, säger mannen.

Målsägandebiträdet Matilda Bergström berättar att hennes klienter mått psykiskt och fysiskt dåligt och att de kommer att behöva bearbeta vad som hänt under en lång tid.

– Men i dagsläget är de lättade över att processen är över och att det blev en fällande dom, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.