IPRED KAN BLI VERKNINGSLÖS. "Regeringen har gjort en tavla. Ipred skjuts i sank", säger Bahnhofs vd Jon Karlung. Foto: Scanpix
IPRED KAN BLI VERKNINGSLÖS. "Regeringen har gjort en tavla. Ipred skjuts i sank", säger Bahnhofs vd Jon Karlung. Foto: Scanpix

Miss av regeringen kan göra Ipred verkningslös

Publicerad
Uppdaterad
Ipredlagen kommer att bli helt verkningslös när regeringen genomför sin nya datalagringslag till nyår.
- Regeringen har gjort en tavla. Ipred skjuts i sank, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.
Lagrådsremissen till den nya datalagringslagen läckte ut från regeringskansliet i förra veckan. Förslaget innebär att alla telekomoperatörer i Sverige ska tvingas spara trafikuppgifter i minst ett halvår. Förslaget fick omedelbart hård kritik för att kränka integriteten på nätet.
Men lagförslaget kommer att få överraskande effekter, enligt bredbandsföretaget Bahnhofs vd Jon Karlung. Bahnhof, Tele 2 och några andra bredbandsföretag raderar i dag fortlöpande sina trafikuppgifter och har därför inga uppgifter att lämna ut även om rättighetshavare kräver det enligt ipredlagen som infördes den 1 april.
Men när den nya lagen genomförs vid nyår kommer trafikuppgifterna i praktiken att vara skyddade även hos de andra stora spelarna på bredbandsmarknaden, som Telia, Comhem och Bredbandsbolaget.

"Ett förbiseende"

Anledningen är att de tvångslagrade uppgifterna enligt den nya lagen bara ska få lämnas ut till polis och åklagare för att utreda allvarliga brott. Däremot ska de enligt regeringsförslaget inte lämnas ut till rättighetshavare som bevismaterial för att stämma fildelare. Det är en möjlighet som rättighetsorganisationer som Ifpi och Antipiratbyrån efterlyst.
- Regeringen har gjort en tavla, det här är ett förbiseende. Alla uppgifter som kommer in blir automatiskt skyddade och konsekvensen blir att ipredlagen inte går att tillämpa. Det blir straffbart att lämna ut uppgifterna, säger Jon Karlung till TT.

Inte underskriven

Karlung har annars varit en av de tuffaste kritikerna mot det EU-direktiv om datalagring som ligger till grund för lagförslaget att lagra uppgifter. Men han konstaterar att det nya lagförslaget är betydligt smakligare än han hade fruktat.
Uppenbarligen har regeringen tagit intryck av kritiken, bland annat genom att stanna vid bara sex månaders lagring. Det är miniminivån enligt direktivet som lagen bygger på.
- Jag ogillar fortfarande att man avlyssnar folks kommunikation men det verkar som om regeringen lyssnat på debatten. Det här är ett ganska balanserat förslag, säger Karlung.
Regeringen hänvisar till att den läckta remissen ännu inte är underskriven av justitieminister Beatrice Ask och att den därför i formell mening ännu inte finns. Däremot finns den tillgänglig för läsning på nätet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag