Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misen Energy tiger om
vilka deras ägare är

Misen Energy fortsätter upprepa att de inte vet vilka deras aktieägare är, trots hårda krav på transparens.
Foto: Olle Sporrong

Inga nya besked.

Efter Expressens avslöjanden om Misen Energys naturgasaffärer och maffiakopplingar - fortsätter bolaget upprepa att de inte vet vilka aktieägarna är.

Expressen avslöjade i förra veckan det svenska bolaget Misen Energys naturgasaffärer och maffiakopplingar i Ukraina.

Bolaget har sedan dess varit handelsstoppat på First North, där bolaget är noterat, men första gången sedan dess kommenterar Misen Energy nu avslöjandena. Bolaget står fast vid att de inte vet vilka de verkliga ägarna bakom bolaget är. Expressen har avslöjat de starka kopplingarna till den brottsmisstänkte oligarken Dmytro Firtasj och maffialedaren Semjon Mogilevitj, båda jagade av FBI.

"En förteckning över Misens aktieägare finns tillgänglig på bolagets hemsida. Beträffande uppgifterna i Expressens artikel om vad som sägs vara yttersta ägare av aktier i Misen, har bolaget, liksom andra noterade bolag, ingen möjlighet att fastställa bakomliggande ägarstrukturer. Misen följer all relevant lagstiftning och relevanta börsregler avseende information om aktieägare."

Misen svarar inte

Bolaget hänvisar till information de tidigare offentliggjort men kommenterar inte de nya interna dokument som Expressen kunnat publicera.

Misen Energy menar i pressmeddelandet att Expressens artiklar är "vilseledande".

"Misens Joint Activity (JA) Agreement i Ukraina handlar om att renovera och förbättra ett antal produktionsbrunnar och att bygga booster compressor-stationer. Detta uppnås genom tillhandahållande av ny teknik för att öka produktionen. Misen ansvarar för att säkra finansiering för denna uppgradering. Som betalning har Misen rätt till hälften (50,01%) av nettoresultatet efter skatt för den ökade naturgasproduktionen ovanför baslinje (jämfört med ett scenario om ingenting hade gjorts)."

Interna dokument

De interna dokument som publicerades i Expressen visade att runt hälften av Ukrainas naturgastillgångar omfattades av affären med Misen. Syftet med Misen-avtalet har varit att utöka naturgasproduktionen från dagens historiskt låga nivåer till tidigare rekordnivåer.

Bolaget hänvisar i pressmeddelandet till de uppgifter som företaget också redovisade i Expressens första artikel, en rapport om hur mycket naturgas man i dagsläget beräknar att få upp.

"För att bedöma förutsättningarna för JA, har Misen under 2013 beställt en oberoende Competent Persons Report som har konstaterat följande nettoreserver och resurser hänförliga till Misen som medlem i JA avseende samtliga projekt för utvecklingsperioden 2013-2030: 1P (bevisat tillgängliga) 14,065 miljoner kubikmeter och 2P (bevisade och sannolika) 17,157 miljoner kubikmeter. "

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.