Miranda får inte stanna i Sverige: ”Förstår inte”

"De vill att jag ska visa att jag har pengar, men när jag gör det så säger de i stället att det är konstigt att jag har pengar", säger Miranda Andersson.
Foto: LUDDE HELLBERG / LUDDE HELLBERG

Miranda, 24, kommer från USA och läser sista terminen av en masterutbildning i Uppsala. I somras förde hon över pengar till sina föräldrars konto, för att de skulle vara i säkert förvar. Det är anledningen till att Migrationsverket nu väljer att inte förlänga hennes uppehållstillstånd.

– Jag har ju pengarna på mitt konto nu, jag förstår inte varför man skulle vilja göra så här mot någon som bidrar till det svenska samhället, säger hon.

Hon flyttade till Sverige sommaren 2016 för att läsa en master i digital media vid Uppsala universitet. Efter ett och ett halvt år pratar Miranda Andersson flytande svenska, har en svensk pojkvän och jobbar extra på en välrenommerad PR-byrå. 

Men nu säger Migrationsverket att hon måste lämna landet, bara månader innan hon hunnit slutföra sina studier. Anledningen: i somras förde hon över delar av sina sparade pengar till föräldrarnas konto. Under två månader hade hon därför mindre pengar på sitt eget konto än försörjningskravet.

Enligt gällande bestämmelser måste den som vill ha uppehållstillstånd för studier i Sverige ha minst 80 640 kronor per år att leva för. Miranda Andersson hade mer än så, men trodde inte att pengarna behövde finnas synliga på bankkontot under hela vistelsen.

"De vill att jag ska visa att jag har pengar, men när jag gör det så säger de i stället att det är konstigt att jag har pengar", säger Miranda Andersson.
Foto: LUDDE HELLBERG

Vid ansökningstillfället fanns pengarna där, och när hon märkte sitt misstag förde föräldrarna genast över dem till henne igen, men det räckte inte för att övertyga Migrationsverket. De undrar i stället var pengarna kommer ifrån.

– Jag rättade till misstaget så fort jag förstod reglerna, och pengarna finns ju på mitt konto nu, säger Miranda Andersson.

– Jag förstår inte hur det fungerar. De vill att jag ska visa att jag har pengar, men när jag gör det så säger de i stället att det är konstigt att jag har pengar.

”Ska ha kontanta pengar”

David Lindstrand är rättslig expert på Migrationsverket:

– Sökanden ska visa att hon har pengar för den tid hon söker uppehållstillstånd. Man kan inte ha ett konto som mamma eller pappa står på. Man ska ha kontanta pengar på ett namnbundet konto under hela tillståndstiden, säger han.

Men om man visar att man har pengar på kontot, så borde det väl inte spela någon roll var pengarna kommer ifrån?

– Kravet är att pengarna ska finnas på kontot under tillståndstiden.

David Lindstrand tycker inte att Migrationsverket är för stelbenta i sina bedömningar av den här typen av fall, utan menar att de rättar sig efter de lagar som finns.

– Vi beviljar 90 procent av alla uppehållstillstånd för studier. Nu har beslutsfattarna kommit fram till att hon inte har försörjningen tryggad. Man har gjort den bedömningen. Och hon har överklagat, så vi får se vad Migrationsdomstolen beslutar, säger han.

”Ett mycket olyckligt beslut”

Någon som upprörs över Migrationsverkets beslut är Ylva Ekström, pedagogisk studierektor vid Uppsala universitet, och handledare för Mirandas masteruppsats.

– Det är ett mycket olyckligt beslut, säger hon.

– Vi ser en ökning av studenter som har problem med Migrationsverket. Miranda har betalat sina avgifter, fullföljt sina studier i den takt hon ska och arbetar nu på ett utmärkt sätt med sin masteruppsats, säger Ylva Ekström.

Och Miranda har verkligen försörjningen tryggad. Kontot står i hennes namn och där finns tillgångar större än vad som krävs. Hennes mamma är vd på en amerikansk finansbank, hennes pappa är advokat på en annan bank. Och hon har själv betalat 190 000 kronor för sin utbildning.

– Jag har verkligen jobbat hårt sen jag kom hit. Efter att ha lärt mig svenska, börjat jobba och skaffat en pojkvän så vill jag vara kvar här – jag skulle kunna leva resten av mitt liv i Sverige. Jag förstår inte varför de skulle vilja kasta ut någon som vill bidra till det svenska samhället, säger hon.

Vad gillar du mest med Sverige?

– Semlor, säger hon och skrattar. Och att cykla i Uppsala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.