Simon Johansson som låg 25 minuter på botten av en damm räddades mirakulöst. Här med sina tacksamma föräldrar Jan och Maria Johansson.
Simon Johansson som låg 25 minuter på botten av en damm räddades mirakulöst. Här med sina tacksamma föräldrar Jan och Maria Johansson.

Mirakelräddad

Publicerad
Uppdaterad
NORRKÖPING. I nästan 25 minuter låg Simon, 3, på botten i den djupa dammen och alla trodde att livet flytt den lilla kroppen.
Nu springer han omkring, plirar med ögonen och charmar de tre dykarna på brandkåren.
Han är min mirakelpojke, säger mamma Maria Johansson, 39.
Det var inte Simons tur att dö, säger dykaren Jonas Lundin. Han har för mycket liv i sig så enkelt är det.
Expressen sammanför Simon Johansson från Västra Husby i Söderköping med brandkårens dykare Thomas Carlsson, 45, Jonas Lundin, 29, och Jan Tengborg, 44, i Norrköping. Det är tack vare dem som Simon nu kutar mellan brandbilar, slangar, stövlar och syrgastuber; känner på allt, skrattar, käkar riskakor på löpande band och ler förföriskt mot de tre stabila brandmännen som får något vått i ögonen. – Jag vet inte hur vi ska tacka er, säger Maria och Simons pappa Jan Johansson, 41. – Ja, vad ska vi säga? Efteråt, när vi fått upp Simon ur vattnet, stod vi och grät allihopa. Jag trodde inte att han skulle överleva, men sa ingenting. Och vi tänkte på våra egna barn; under overallen är vi också vanliga killar med känslor, säger Jan Tengborg, pappa till tre.

Hade gjort matsäck

För drygt en vecka sedan hade Maria Johansson tagit ledigt från jobbet som undersköterska och fotvårdsspecialist, monterat barnstolen på cykeln, gjort matsäck och skulle nu ha en mysdag med Simon. Men först skulle hon köpa 20 penséer på handelsträdgården. Vid kassan var Simon borta. – Jag tittade först i lekparken. Ingen Simon. Sen tänkte jag på alla bilar och rusade ut på vägen och stoppade bilar. Har ni sett Simon? Då kom en man springande och frågade om det var Simons jacka som låg utanför staketet till dammen. – Då såg jag också Simons svarta Pokemonmössa flyta i dammen.

Dök i vattnet

Det var något som vred om hennes mage och bröst; Panik och ångest var bara förnamnet. Det var som i en skräckfilm, fast på riktigt, – Jag slet av mig kläderna och dök i. Men det var så förbaskat kallt. Kroppen sa ifrån och tvingade mig upp. "Sjåpa dig inte", sänkte jag och kastade mig i vattnet igen.

Fem grader i vattnet

Det var åtta grader på ytan, fem grader lite längre ned. Vattnet var kolsvart och Simon fanns där nere. Vid det här laget var Maria hysterisk och hjälplös. Först kom ambulansmännen. De kunde ju inte göra något. Och inte poliserna heller. Minuterna tickade och det kändes som timmar. Nu hade Simon legat där i snart 25 minuter när Maria hörde sirenerna från brandkårens dykarbil. Hjärtat stod stilla Jonas Lundin dök i, och Maria ville hjälpa till, men hon tvingades in i ett hus. Efter en minut kom Jonas upp med en livlös kropp. Han andades inte, hjärtat stod stilla och tempen var nere på 20 grader.

"Vi har fått i gång honom"

Det tog en kvart för ambulanspersonalen att få i gång hjärtat. Sen kom andningen efter en stund. – När vi satt på akuten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping kom en kvinna från ambulansen in och ropade: "vi har fått i gång honom!" Pojken levde. Men skulle han klara sig? Skulle han överleva natten? Skulle han få svåra hjärnskador?

Ville ha en glass

I nästan två dygn hölls han nedsövd och nedkyld (33–34 grader) för att i möjligaste mån förhindra hjärnskador. Maria säger: – Då vaknade han, ville ha en glass och fick en grön Piggelin. – När jag satt där och vakade hade jag många tankar; jag tänkte att i bästa fall har jag ett barn i rullstol resten av livet och i mina mörka tankar funderade jag på vad Simon skulle ha på sig i kistan...

"Känns som efter BB"

– Nu tittar jag på honom för att se om han reagerar annorlunda, men nä – han är lika kvick och pillig som före olyckan. Pappa Jan säger: – Jag känner mig som förälder på nytt, ungefär som när Simon kom hem från BB.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag