Mirai Korkis överraskades rejält av fyndet. Foto: PRIVATMirai Korkis överraskades rejält av fyndet. Foto: PRIVAT
Mirai Korkis överraskades rejält av fyndet. Foto: PRIVAT
Väskan som lämnades in som kvarglömt på arbetsplatsen innehöll 84 000 i kontanter. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLVäskan som lämnades in som kvarglömt på arbetsplatsen innehöll 84 000 i kontanter. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Väskan som lämnades in som kvarglömt på arbetsplatsen innehöll 84 000 i kontanter. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Mirai, 20, hittade väska med 84 000 i kontanter

Publicerad

En väska med okänt innehåll lämnades in som kvarglömt på arbetsplatsen – en i sig ganska vanlig händelse. Men när Mirai Korkis, 20, öppnade för att kontrollera ID-handling till ägaren fick hon en rejäl överraskning. 

– Jag var faktiskt lite rädd först, säger hon. 

Upptäckten gjordes när hon på sin arbetsplats skulle kontrollera dagens kvarglömda saker, något som Aftonbladet var först med att rapportera. En rutin man går igenom dagligen. 

– Det är många som glömmer kvar saker här. Vi brukar försöka komma i kontakt med ägarna via deras ID-handlingar, om de glömt kvar detta, säger Mirai Korkis, 20, som jobbar vid resecentrumet i Linköping som var en av dem som hittade väskan. 

Så gjordes också i söndags. Men den här gången var det inte bara ett ID-kort som återfanns, en ledtråd till vem ägaren kunde vara, utan också pengar. Mycket pengar. 

Tankarna började direkt fara hos Mirai Korkis. 

– Jag var faktiskt lite rädd först, jag funderade över vem som har så mycket pengar, men tänkte snabbt att det bästa är att ringa polisen, säger hon.

84 000 kronor – i kontanter

I samtalet med polisen förklarade Mirai Korkis att det såg ut att röra sig om en större mängd pengar. 

– Men jag räknade aldrig pengarna, säger hon.

Hon överlämnade väskan till sin chef, som sedan skötte överlämningen av pengarna till polisen. Snart visade det sig att de gjort en riktig hjälteinsats.

Pengarna, omkring 84 000 svenska kronor, tillhör nämligen en välgörenhetsorganisation. 

Polisen hyllar insatsen

Och polisen i Linköping var inte sen med att hylla Mirai Korkis och hennes chef.

På sin facebooksida skriver man: 

"Stor respekt och bevis på stark karaktär till er som i går hittade en kvarglömd väska på resecentrum i Linköping med cirka 84 000 kronor i och lämnade in den till polisen. Föredömligt!

Vid initial efterforskning ter sig pengarna tillhöra en välgörenhetsorganisation.

Pengarnas ägare kontaktad. Om de blev lättade att väskan med pengarna var i säkert förvar? Ja, kan man väl lugnt säga."

– Jag tycker det är jätteroligt att polisen tackar. Det hade jag aldrig räknat med. För mig fanns det aldrig något annat alternativ. Tänk om det hade varit mina pengar, vad hade jag velat att en annan person i samma läge hade gjort med dem?, säger Mirai Korkis och fortsätter: 

– Det här var det minsta jag kunde göra. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag