Flygplanet har nödlandat i Mogadishu, Somalia. Foto: Goobjoog NewsFlygplanet har nödlandat i Mogadishu, Somalia. Foto: Goobjoog News
Flygplanet har nödlandat i Mogadishu, Somalia. Foto: Goobjoog News
Den här tweeten från AirLive.net visar planet inifrån.Den här tweeten från AirLive.net visar planet inifrån.

Den här tweeten från AirLive.net visar planet inifrån.

Minst två skadade efter explosion på flyg

Publicerad

Flygplanet tvingades nödlanda - efter att det exploderat i luften.

Bilder hur ett stort hål slitits upp i flygplanskroppen och minst två personer ska vara skadade.

Nu uppger försvaret att två svenska soldater befann sig ombord.

– De är oskadda men naturligtvis skärrade, säger Jesper Tengroth på Försvarsmakten.

Det var på tisdagsförmiddagen som det somaliska flygbolaget Daallo Airlines flight D3159 lyfte från Aden-flygplatsen i den somaliska huvudstaden Mogadishu, på väg mot Djibouti.

Men efter bara några minuter tvingades planet vända tillbaka.

Anledningen var en kraftig explosion inne i flygplanet - som skedde när planet redan var över tusen meter upp i luften.

Två av passagerarna på planet var svenska soldater som ingår i den svenska EU-insatsen EUTM som har i uppdrag att utbilda den somaliska armén.

– De var på väg till Djibouti på tjänsteresa, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Förhör med passagerare

Svenskarna har nu tagits om hand av läkare och befinner sig fortfarande i Mogadishu.

– De är oskadda men naturligtvis skärrade. Vi får se hur de mår sen och vilka åtgärder vi behöver vidta, men i nuläget har de träffat läkare och genomgått läkarundersökningar och vi har sett till att de fått tala med sina anhöriga, säger Jesper Tengroth.

 

Bilder från somaliska nyhetssajten Goobjoog News visar hur ett stort hål har slitits upp på ena sidan av flygplanskroppen, nära bränsletanken.

 

 

 

 

Det brinnande flygplanet lyckades trots skadorna nödlandade på flygplatsen Raas Cabaad i Mogadishu, där räddningspersonal mötte upp.

Minst två personer ska vara skadade.

Somaliska säkerhetstjänsten utreder nu den mystiska explosionen, och flera passagerare har förhörts om vad som hänt.

Det är ännu oklart om även svenskarna förhörts om sina uplevelser inifrån det exploderande flygplanet.

– Jag vet bara att de talat med sina chefer och beskrivit vad som hände, säger Jesper Tengroth.

Nya bilder visar samtidigt skadorna inne i planet.

 

 

 

 

Omkring 180 personer ska ha befunnit sig ombord på planet, enligt SVT som varit i kontakt med säkerhetskällor på flygplatsen.

Daallo Airlines är baserat på Dubai International Airport och flyger mellan olika destinationer på Afrikas horn och Mellanöstern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag