Minst två gärningsmän bakom skjutningen i Kungens kurva

En kvinna skadades, medan hennes 27-årige pojkvän klarade sig utan skador. En man dödades.
På lördagseftermiddagen sköts minst 17 skott mot en bil vid Circle K i Kungens kurva söder om Stockholm.
Foto: Alex Ljungdahl

Minst två personer var inblandade vid helgens dödsskjutning i Kungens kurva, uppger åklagaren för Mitt i.

Aftonbladet erfar att polisen jagar en misstänkt medgärningsman som även misstänks för två fall av mordförsök i Rågsved.

Enligt tidningens uppgifter kan motivet vara en konflikt som började med ett bråk på en restaurang.

På lördagseftermiddagen sköts minst 17 skott mot en bil vid Circle K i Kungens kurva söder om Stockholm.

En 25-årig man i bilen träffades i huvudet, och under kvällen meddelade polisen att han var död. En kvinna skadades, medan hennes 27-årige pojkvän klarade sig utan skador.

Som Expressen tidigare rapporterat tros skjutningen ha koppling till den kriminella miljön. Den 27-årige man som undkom oskadd är en central person i en gruppering med bas i Vårby gård som ligger i konflikt med ett annat nätverk i området. Den 25-åring som dog har kopplingar till samma gäng som 27-åringen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det 27-åringen som var den verkliga måltavlan för attacken.

En källa till Aftonbladet uppger att motivet till skjutningen vid Kungens kurva finns långt från Stockholms södra förorter.

Det ska handla om en konflikt som började med ett bråk på en restaurang i Västerås. Den 27-årige mannen, vars flickvän bor i Västerås, var inblandad i bråket.

– Han har blivit avvisad från restaurangen, säger källan till Aftonbladet.

Minst två gärningsmän

Samma kväll som skjutningen ägde rum greps en 22-årig man. På tisdagen häktades han, på sannolika skäl misstänkt för mord och två fall av mordförsök. Mannen äger en silverfärgad Mercedes, och enligt Aftonbladets uppgifter misstänks den ha använts som flyktbil.

Johanna Rejdemo Storbjörk säger till Mitt i att hon tror att det finns fler gärningsmän.

– Utifrån hur gärningen är utförd så bör det ha varit minst två personer inblandade. En som kört bilen och en som avlossat skott. Det skulle kunna vara fler också, säger Johanna Rejdemo Storbjörk, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare. 

Mannen förnekar brott.

Nu letar polisen efter en misstänkt medgärningsman, skriver Aftonbladet med hänvisning till källuppgifter. Denne ska sedan tidigare vara misstänkt för en skjutning i Rågsved i november då två män skadades svårt.

Häktade 22-åringen sköts med sex skott

Den 22-åring som nu har häktats är inte tidigare dömd för någon allvarligare brottslighet. 

Däremot blev han själv utsatt för ett mordförsök i Vårby gård i april 2015. Han blev beskjuten med automateld och träffades av sex skott men klarade sig utan livshotande skador. En man åtalades för mordförsök men frikändes på den åtalspunkten.

Vid den tiden pågick en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Vårby gård och Vårberg. 

Skjutningen iscensattes enligt åklagaren av Vårbergs sida som en hämndattack för ett mord på en av dem i mars samma år.

När 22-åringen sköts var han på platsen i sällskap med en jämnårig man som enligt åklagaren var det tilltänkta offret. Denne man, som har ett förflutet som fotbollsspelare i bland annat ungdomslandslaget, tillhör nätverket i Vårby gård som är fiender till männen som besköts på Circle K i Kungens kurva på lördagen.

Brå publicerade studie om gängskjutningar 2019

21 personer med grovt krimiell bakgrund har intervjuats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.