Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minst sex poliser skjutna i Philadelphia

Skytten gripen efter flera timmars drama.
Maurice Hill – den gripne skytten
Foto: Google maps
Poliser vid brottsplatsen i Philadelphia. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Poliser i Philadelphia. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Sex poliser skottskadades i samband med ett knarktillslag i närheten av Temple University i Philadelphia. 

Efter flera timmars skottlossning och dialog med gärningsmannen kunde han till slut gripas av polisen.

– Våra poliser förtjänar att bli skyddade. De förtjänar inte att bli skjutna mot i timmar av en kille med obegränsad tillgång till vapen, säger Philadelphias Borgmästare, Jim Kenney till NBC. 

Polisen har nu gått ut med identiteten på skytten: En 36-årig man vid namn Maurice Hill.

Sex poliser sköts och skadades efter att en gärningsman öppnat eld i området Nicetown-Tioga i Philadelphia. En sjunde polis skadades i en trafikolycka i samband med skotten.

– Det är ett mirakel att dagens händelse inte resulterade i ett flertal döda poliser, säger Philadelphias polischef Richard Ross.

Polisen har nu gått ut med identiteten på skytten. Han heter Maurice Hill och är 36 år gammal.

Enligt den amerikanska nyhetskanalen CBS har Maurice Hill en lång historia av kriminalitet.

Skjutningen inleddes vid 16.30, lokal tid, och ett område vid Området vid Temple University’s Health Sciences Center spärrades av. BNO news skriver att skottlossningen ägt rum i samband med att narkotikapolis gripit ett flertal personer vid en adress i närheten av campusområdet. 

Philadelphias borgmästare: Polisen behöver hjälp med vapenlagen.
Flera poliser skjutna i Philadelphia.

Tidigt kunde en person gripas för dådet. En andre gärningsman befann sig fortsatt inne i en byggnad där han avlossade skott, skriver NBC.

I timmar var två poliser och tre civila instängda i huset tillsammans med mannen. Det, innan de kunde räddas av polisens SWAT-team, rapporterar CNN. 

”Håll er borta från området”, twittrade polisens talesperson Eric Gripp.

https://twitter.com/PPDEricGripp/status/1161776258818150401

Förde dialog med skytten

CNN rapporterar att polisen ringt gärningsmannen i bostaden. Han ska initialt ha tryckt i gång samtalet utan att prata. Först vid 05.00 uppgav polisen att man fått kontakt med mannen som fortsatt satt barrikerad i en bostad.

Kort innan dess hade han slutat att avfyra skott.

– Vi vet inte om han är skadad. Under min konversation med honom verkar det inte som han är det. Men jag är inte säker, säger Richard Ross.

Vid klockan 06.10, svensk tid, uppgav polisens talesperson att den misstänkta gärningsmannen hade gett upp och gripits.

Gärningsmannen är gripen. SWAT håller fortfarande på att säkra huset”, skriver polisens talesperson Eric Gripp på Twitter.

https://twitter.com/JasonFox29/status/1161857594081910784

Enligt flera medier på plats ska mannen vara tidigare dömd för våldsamma vapenbrott. På grund av dem hade han fråntagits rätten att inneha vapen.

De sex skjutna poliserna uppges ha kunnat lämna sjukhuset. Den sjunde som skadades i trafikolyckan får fortsatt vård.

Borgmästaren: ”Det är vidrigt”

Philadelphias borgmästare, Jim Kenney, har uttalat sig om händelsen vid en presskonferens.

– Våra poliser är inte bara begåvade utan också modiga. Det har varit några intensiva timmar, där vi lyssnat till pistolskott över polisradion och lyssnat till poliser som viskar för att de inte vill att skytten ska höra dem inne i byggnaden. Polisen behöver hjälp med vapenlagen, de behöver hjälp att få bort vapnen från våra gator, säger Jim Kenney enligt NBC. 

Borgmästaren har nåtts av uppgifterna om att gärningsmannen tidigare har dömts för vapenbrott. Att skytten trots det haft möjlighet att få åtkomst till vapen och magasin ser han som ”vidrigt”.

– Det är frustrerande och ledsamt och det är något vi måste göra något åt, säger Jim Kenney.

Han fortsätter:

– Våra poliser förtjänar att bli skyddade. De förtjänar inte att bli skjutna mot i timmar av en kille med obegränsad tillgång till vapen och obegränsad tillgång till ammunition. Det är vidrigt och vi behöver göra något åt det snabbt.

Vittne: ”Som ett litet krig”

Ett vittne berättar för NBC att hon hörde en serie av smällar, vad som ska ha känts som 100 pistolskott, innan polisen anlände till brottsplatsen. 

– Det var ett litet krig. Som scener du ser i ett krig. Pistolerna, lätena. Det var som om bomber exploderade under tiden folk här åt middag, säger en boende till kanalen.

Vita husets presschef Hogan Gidley meddelade sent på onsdagen att Donald Trump blivit informerad av händelsen, skriver CNN.