Minst sju döda i jordskalv i Turkiet

Publicerad
Uppdaterad
Ett nytt kraftigt jordskalv har skakat östra Turkiet och fått många byggnader att rasa samman.
Minst sju personer har dött och många var på torsdagsmorgonen fortfarande fast under rasmassorna.
Skalvet i Van-provinsen inträffade klockan 20.23 på onsdagskvällen och uppmätte magnituden 5,7, uppger AP.
Det fick minst 25 byggnader som skadats i det tidigare skalvet att rasa, bland annat ett sex våningar högt hotell och en myndighetsbyggnad, uppger den turkiska nyhetsbyrån Dogan enligt Sky News.
Endast tre av byggnaderna var bebodda, övriga var evakuerade efter det skalv på 7,2 för två veckor sedan där omkring 600 personer omkom.
Enligt AP räddades under natten till torsdagen 23 personer, men många är fortfarande fångna i rasmassorna. Minst sju har dött.

Inga svenskar skadade

TRT visade bilder på invånare och räddningsarbetare som försöker lyfta rasmassorna för att rädda personer som tros vara fångade under hotellet i staden Van.
Enligt tv-kanalen Sky Turk bor journalister och hjälparbetare på hotellet.
– Vi har inte fått några rapporter om att svenskar ska ha kommit till skada, säger André Mkandawire på UD:s presstjänst.
Regionen har drabbats av hundratals efterskalv sedan den stora jordbävningen den 23 oktober. Många invånare har bott i tält, eftersom de är för rädda för att återvända till sina hem, uppger AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag