Minst en person har öppnat eld från en bil i den italienska staden Macerata i Italien. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNMinst en person har öppnat eld från en bil i den italienska staden Macerata i Italien. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minst en person har öppnat eld från en bil i den italienska staden Macerata i Italien. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
28-årige Luca Traini misstänks ha öppnat eld mot mörkhyade personer i staden Macerata. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN28-årige Luca Traini misstänks ha öppnat eld mot mörkhyade personer i staden Macerata. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
28-årige Luca Traini misstänks ha öppnat eld mot mörkhyade personer i staden Macerata.  Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Luca, 28, misstänkts för rasistdåd i Italien

Publicerad
Uppdaterad

28-årige Luca Traini misstänkts för att ha öppnat eld mot mörkhyade personer i den italienska staden Macerata vid lunchtid på lördagen. Minst sex personer skadades vid skjutningen. 

Polisen misstänker att dådet har ett rasistiskt motiv. Förra året ställde Luca Traini upp i ett lokalt val i staden för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, men förlorade.

– När han greps gjorde han salut och ropade "länge leve Italien", säger en poliskälla till Corriere della Sera. 

De första skotten ska ha avlossats strax efter klockan 11 på lördagen. En man, beväpnad med en pistol, öppnade eld från en mörk bil i Macerata. 

Stadens borgmästare, Romano Carancini, gick inledningsvis ut och uppmanade invånarna att hålla sig inomhus på grund av det inträffade. 

Enligt de initiala uppgifterna skadades fyra personer. För en av dem uppges läget vara allvarligt. De andra tre ska ha klarat sig med lindriga skador, skriver Corriere della Sera. Senare korrigerades siffran till sex skadade personer, skriver nyhetsbyrån AP.

Rasistiska motiv misstänks: Ropade "länge leve Italien"

Den 28-årige italienare Luca Traini kunde senare gripas av polis. I hans bil hittades en pistol av märket Glock, som polisen misstänker användes vid skottlossningen. 

Polisen misstänker nu att skottlossningen haft ett rasistiskt motiv, då samtliga offer är mörkhyade. Dådet tros vara en hämndaktion för att en nigeriansk man just nu står åtalad för att ha mördat en 18-årig italiensk kvinna. Den unga italienskans kropp hittades styckad och nertryckt i en resväska förra veckan, skriver Il Giornale. 

Den misstänkte skytten Luca Traini har tidigare ställt upp i ett lokalt val för högerpopulistiska partiet Lega nord, men förlorade.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Luca Traini är tidigare ostraffad. Förra året ställde han upp i ett lokalt val för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, men förlorade. Vänner till Traini berättar för nyhetsbyrån ANSA att Traini tidigare varit involverad i extremistpartier som det nynazistiska partiet Forza Nouva och CasaPound. 

På polisbilder som spritts syns Traini sitta i häktet. I pannan har han en tatuering med en nazistisk symbol, skriver AP.

Vid gripandet ska Traini självmant ha klivit ur sin bil och haft en italiensk flagga virad runt halsen.

– När han greps gjorde han salut och ropade "länge leve Italien", säger en poliskälla till Corriere della Sera.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag