Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Luca, 28, misstänkts för rasistdåd i Italien

Minst en person har öppnat eld från en bil i den italienska staden Macerata i Italien. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sex personer uppges ha skadats, fyra allvarligt. Foto: GUIDO PICCHIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
28-årige Luca Traini misstänks ha öppnat eld mot mörkhyade personer i staden Macerata. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

28-årige Luca Traini misstänkts för att ha öppnat eld mot mörkhyade personer i den italienska staden Macerata vid lunchtid på lördagen. Minst sex personer skadades vid skjutningen. 

Polisen misstänker att dådet har ett rasistiskt motiv. Förra året ställde Luca Traini upp i ett lokalt val i staden för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, men förlorade.

– När han greps gjorde han salut och ropade "länge leve Italien", säger en poliskälla till Corriere della Sera. 

De första skotten ska ha avlossats strax efter klockan 11 på lördagen. En man, beväpnad med en pistol, öppnade eld från en mörk bil i Macerata. 

Stadens borgmästare, Romano Carancini, gick inledningsvis ut och uppmanade invånarna att hålla sig inomhus på grund av det inträffade. 

Enligt de initiala uppgifterna skadades fyra personer. För en av dem uppges läget vara allvarligt. De andra tre ska ha klarat sig med lindriga skador, skriver Corriere della Sera. Senare korrigerades siffran till sex skadade personer, skriver nyhetsbyrån AP.

Rasistiska motiv misstänks: Ropade "länge leve Italien"

Den 28-årige italienare Luca Traini kunde senare gripas av polis. I hans bil hittades en pistol av märket Glock, som polisen misstänker användes vid skottlossningen. 

Polisen misstänker nu att skottlossningen haft ett rasistiskt motiv, då samtliga offer är mörkhyade. Dådet tros vara en hämndaktion för att en nigeriansk man just nu står åtalad för att ha mördat en 18-årig italiensk kvinna. Den unga italienskans kropp hittades styckad och nertryckt i en resväska förra veckan, skriver Il Giornale. 

Den misstänkte skytten Luca Traini har tidigare ställt upp i ett lokalt val för högerpopulistiska partiet Lega nord, men förlorade. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Luca Traini är tidigare ostraffad. Förra året ställde han upp i ett lokalt val för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, men förlorade. Vänner till Traini berättar för nyhetsbyrån ANSA att Traini tidigare varit involverad i extremistpartier som det nynazistiska partiet Forza Nouva och CasaPound. 

På polisbilder som spritts syns Traini sitta i häktet. I pannan har han en tatuering med en nazistisk symbol, skriver AP.

Vid gripandet ska Traini självmant ha klivit ur sin bil och haft en italiensk flagga virad runt halsen.

– När han greps gjorde han salut och ropade "länge leve Italien", säger en poliskälla till Corriere della Sera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!