Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst fem dödsoffer i jultrafiken

En kvinna skadades allvarligt och avled utanför Munkfors på torsdagen.Foto: DAVIS HÅRSETH/DAGSMEDIA
Elin Skogqvist, 31, dog i en tragisk olycka på väg till sina barn i Luleå på julaftonen.Foto: Privat

Minst fem personer har omkommit hittills i jultrafiken.

En kvinna som frontalkrockade med en lastbil utanför Munkfors blev det senaste dödsoffret.

– Det brukar hamna på 15-20 dödsoffer från jul till och med nyår, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Väglaget har varit problematiskt på många håll under julen. På onsdagen inträffade flera olyckor med dödlig utgång på svenska vägar.

Frontalkrockade med familj – avled

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen körde en lastbil av vägen och utför ett stup mellan Kovland och Holm i Sundsvalls kommun. Föraren dog av sina skador.

Vid lunchtid frontalkrockade en lastbil och en personbil i Falun. Föraren i personbilen, en kvinna i 50-årsåldern, fördes till sjukhus med allvarliga skador och avled.

16.32 på onsdagen frontalkolliderade en man med en hel familj, två vuxna och två barn, på väg 233 mellan Skinnskatteberg och Ramnäs i Västmanland. Mannen klämdes fast och avled av sina skador. De fyra personerna fördes till sjukhuset i Västerås. De var då "talbara" enligt polisen.

På torsdagen frontalkolliderade en kvinna i en personbil med en lastbil på en väg utanför Munkfors i Värmland. Totalt fick tre personer föras till sjukhus, men kvinnans liv gick inte att rädda.

Dessutom inträffade en dödsolycka i Luleå, som Expressen tidigare skrivit om, på julaftonskvällen. 31-åriga Elin Skogqvist avled efter en kollision inne i centrala Luleå. En ung man misstänks efter olyckan för bland annat vållande till annans död och rattfylleri.

31-åriga Elin Skogqvist avled efter en kollision inne i centrala Luleå.Foto: Privat

Fortsatta problem med snö och ishalka

Vädermässigt har det varit en jobbig första halvlek på jul- och nyårstrafiken. Det är främst mellersta och norra Sverige som drabbats.

– Vi har varit väldigt utsatta för väderlek som valsat fram och tillbaka kring nollpunkten, och det i kombination med kraftiga vindar, säger Bengt Olsson på Trafikverket och fortsätter:

– Mest snö har det kommit i Jämtland och i bakkant har det regnat på fryskalla vägar vilket lett till blixthalka på de mindre ägarna. För väghållarna är det svårt att veta var och när halkan slår till under dessa förhållanden.

Facit för jultrafiken kommer att vara färdigställt om några veckor. I fjol var det 15 döda i jul- och nyårstrafiken, samt ett 40-tal olyckor med allvarliga personskador.

Dubbelt så många döda i början av 00-talet

Det är på den nivån det ungefärligen legat de senaste fem till sex åren. Går man tillbaka till första halvan av 00-talet var antalet trafikdöda det dubbla, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Inför nyårshelgen ser det, för vägtrafiken, trassliga vädret ut att fortsätta. Torsdagens snöfall, som SMHI gick ut och varnade för, fortsätter mot de nordligaste delarna av landet och det kan bli trafikproblem framför allt vid Norrlandskusten. 

Där väntas ymnigt snöande följt av några plusgrader, regn och risk för plötslig ishalka. Det är en av trafikens dolda faror.

– Man kan överraskas av att bromssträckan blir mycket längre, eller att man helt enkelt får sladd när man kör för fort, säger meteorologen Johan Groth som höjer ett varningens finger till de som ska ut i trafiken på hala vägar i helgen.

– Det gäller att anpassa hastigheten och avståendet till framförvarande, samt vara tydlig mot medtrafikanterna så att man ger dem tid att stanna och så vidare.