Här dog 82 personer och över 160 skadades. Foto: Scanpix
Här dog 82 personer och över 160 skadades. Foto: Scanpix

Minst 82 dödade vid universitet i Syrien

Publicerad

Över 80 människor dödades när två explosioner skakade universitetet i den syriska storstaden Aleppo på tisdagen.

Förutom studenter hyser universitetets campusområde omkring 30 000 människor som sökt skydd där sedan deras bostadskvarter förstörts.

– Hittills finns det 82 dödsoffer och över 160 skadade i en terroristattack riktad mot studenter på första provdagen vid universitetet i Aleppo, sade guvernören Mohammed Wahid Akkad i telefon till AFP.

Videobilder som lagts ut på internet visade överlevande i tårar ta skydd i en campusbyggnad.

"Två raketer"

Aktivister sade att raketer som skjutits från ett militärplan hade orsakat explosionerna, medan en militärkälla sade att det var raketer som skjutits upp av rebeller.

Explosionerna skedde i ett område nära campus och arkitektoniska fakulteten, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Den statliga televisionen rapporterade att "terrorister hade skjutit två raketer" mot universitetskomplexet, som ligger i ett regeringskontrollerat område i staden.

Ryssland meddelade att verksamheten vid konsulatet i Aleppo har lagts ned tillfälligt. Tidigare har Ryssland sagt sig vara redo att evakuera egna medborgare från Syrien om det blir nödvändigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag