Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftiga monsunregn – minst 65 personer döda

Militär i Nepal arbetar intensivt med att evakuera människor.Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera bilar har begravts under de leriga vattenmassorna.Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barn och äldre evakueras på flytande gummibåtar.Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Monsunregnen har orsakat översvämningar och jordskred i Nepal.Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kraftiga monsunregn har orsakat översvämningar och jordskred i Nepal.

Minst 65 personer har dött och ytterligare tiotusentals har satts på flykt, rapporterar CNN. 

Monsunregnen över södra Asien har orsakat stor skada. I Nepal har minst 65 personer omkommit till följd av översvämningar och jordskred. 

Ett trettiotal personer har rapporterats som saknade och tiotusentals har satts på flykt. Samtidigt uppger den lokala polisen att mer än 1 446 personer har räddats från monsunregnens förstörelse, skriver CNN.

I de mest drabbade områdena, däribland Katmandudalen och Terai vid gränsen mot Indien, trappas räddningsinsatserna upp under måndagen. Bland annat använder man sig av uppblåsbara räddningsbåtar för att evakuera de boende.

Från områdena kommer rapporter om att människor flytt upp på sina tak för att undslippa vattnet som forcerar sig in i husen. Flera vägar och bilar har blivit helt översvämmade av lerigt vatten.

Mer än 400 millimeter regn

Monsunregnen startade under torsdagen. Vid Nepals södra gräns har vissa områden träffats av uppemot 400 millimeter regn fram tills i dag. Samtidigt väntas regnet fortsätta falla, skriver CNN.

Enligt lokala meteorologer vid Nepal Department of Hydrology and Meteorology beräknas västra Nepal träffas av så mycket som 250 millimeter regn under de kommande två dygnen.

Årets monsunregn har också drabbat överfulla flyktingläger i Bangladesh, där dödsfall har rapporterats, skriver BBC. 

Även i Indien har de lett till översvämningar och intensiva räddningsinsatser på den södra sidan av gränsen. Enligt Reuters har mer än 1,5 miljoner människor tvingats fly.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.