Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 50 människor döda i översvämningar i Indonesien

Räddningsarbetare i Sentani i Papuaprovinsen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Invånare har tagit skydd efter översvämningarna i Papuaprovinsen i Indonesien.Foto: BNPB / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst två turister har dött och cirka 35 uppges vara instängda efter ett jordskred på ön Lombok i sydvästra Indonesien. Det skriver Reuters.

Samtidigt fortsätter räddningsinsatserna efter översvämningarna i östra delen av landet på lördagen som tagit minst 50 liv.

Enligt Jakarta Post orsakades jordskredet på av en jordbävning som mätte 5,4 på Richterskalan. Jordbävningen inträffade vid 14-tiden lokal tid med epicentrum omkring 20 kilometer norr om Selong city i distriktet Östra Lombok.

Därefter meddelade myndigheterna i det angränsande distriktet Norra Lombok att jordbävningen orsakat ett jordskred vid vattenfallet Tiu Kelep, där omkring 40 inhemska och utländska turister befann sig.

En talesperson för de lokala katastrofmyndigheterna, som citeras av Reuters, uppger att tre personer har kunnat räddas medan två hittats döda.

Jakarta Post uppger att minst fem personer är döda.

Översvämningar

Under lördagen drabbades östra Papuaprovinsen i Indonesien av kraftiga översvämningar. Översvämningarna tros ha orsakats av ett jordskred till följd av kraftigt regn som träffat området i helgen.

Enligt landets katastrofmyndighet har minst 50 personer omkommit. Ytterligare omkring 60 personer ska ha skadats allvarligt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Reuters anger dödssiffran 58.

Samtidigt befarar man hitta fler döda under söndagen. Det då söknings- och räddningslag fortsätter arbetet med att evakuera människor.

– Antalet döda och katastrofens påverkan kommer sannolikt att öka eftersom söknings- och räddningslagen fortfarande försöker att nå drabbade områden, säger Sutopo Purwo Nugroho , talesperson vid Indonesiens katastrofmyndighet till AFP.

Flygplan omgivet av översvämningarna.Foto: BNPB / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svårt att nå drabbade i Indonesien

Vattenmassorna ska ha avtagit på söndagen, men fallna träd, stenar och lera försvårar framkomligheten i området. 

På flygplatsen i staden Jayapura har ett flygplan krossats av ett nedfallet träd. Rapporter om människor som fastnat under träd har också nått myndigheterna, enligt AFP.

Enligt nyhetsbyrån är det vanligt med översvämningar i östa Papuaprovinsen. De flesta förekommer under regnperioden mellan oktober och april.

Under januari omkom 70 personer till följd av översvämningar och jordskred på ön Sulawesi. Tidigare i mars omkom ett hundratal personer i en liknande katastrof i västra Javaprovinsen, skriver AFP.