Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombdåd vid flickskola – minst 58 dödsoffer

Dådet inträffade på lördagen vid Sayed Ul-Shuhadad-skolan i Kabul.
En elev vårdas på sjukhus för sina skador efter bombdådet i Kabul.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
En flicka som skadats efter bomben i Kabul.
Foto: HEDAYATULLAH AMID / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Döda kroppar identifieras i Kabul.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
En skadad elev förs bort på bår.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
En skadad skolelev förs bort på bår.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN

På bilder syns blodiga flickor som vårdas på sjukhus för livshotande skador.

Minst 58 personer, varav flera barn, har dött i ett sprängdåd vid en flickskola i Afghanistans huvudstad Kabul.

Flickorna hade precis slutat skolan när en eller flera bomber briserade. Bilder från platsen visar blodiga skolböcker, förstörda skor och gråtande föräldrar som försöker identifiera avlidna barnkroppar

Dådet inträffade på lördagen vid Sayed Ul-Shuhadad-skolan i Kabul. Flera av de minst 58 personer som dött och minst 150 personer som skadades var flickelever, skriver Reuters. Många med livshotande skador fördes till Mohammad Ali Jinnah-sjukhuset.

– Hälsotillståndet för flera flickor på sjukhuset är kritiskt, säger Mohammad Dawood Danish, chef för sjukhuset, till New York Times.

Presidenten: Talibanernas fel

Dådet inträffade i Dasht-i Barchi-området, där det bor många shiitiska hazarer, som tidigare varit ett mål för terrorgruppen Islamiska staten, enligt New York Times.

Hittills har ingen grupp tagit på sig dådet. Men den afghanska huvudstaden har höjt risknivån sedan USA gav besked om att de ska lämna landet den 11 september i år.

Men president Ashraf Ghani skyller dådet på talibanerna.

– Genom sitt eskalerande våld och krigföring har talibanerna återigen visat att de inte vill ha fredfull lösning på krisen i landet, säger han till Reuters.

EU:s delegation i Afghanistan skriver på Twitter att attacken på flickskolan var en attack mot landets framtid.

https://twitter.com/EUinAfghanistan/status/1391033642131070978?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391033642131070978%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fvarlden%2Fexplosion-nara-skola-i-kabul-minst-25-doda%2F

Se mer:

Patricia Gossman om situationen i Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.