Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 56 personer döda i begravningståget i Iran

Presidenten kallar det för ”det värsta tänkbara” för Irak.
Minst 32 personer har klämts ihjäl i samband med ett begravningståg för toppgeneralen Qassem Soleiman. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundratusentals personer hade tagit sig ut på gatorna i Iran för att hedra generalen. Foto: ERFAN KOUCHARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals samlades i Basra, Irak, på tisdagen, vid Abu Mahdi al-Muhandis begravningståg. Abu Mahdi al-Muhandi dödades i USA:s attack mot flygplatsen i Bagdad den 3 januari. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har uppstått kalabalik under toppgeneralen Qassem Soleimanis begravningsceremoni i Iran.

56 personer har klämts ihjäl eller trampats till döds bland de hundratusentals människor som är på plats, skriver AFP.

Samtidigt har Donald Trump uttalat sig om Iraks krav på att USA:s trupper ska lämna landet.

Presidenten kallar det för ”det värsta tänkbara” för Irak.

På tisdagen begravs Qassem Soleimani i sin hemstad Kerman. Hundratusentals har tagit sig till stadens gator för att ta farväl av toppgeneralen.

Iransk tv rapporterar att kalabalik ska ha uppstått i de stora folkmassorna och flera personer uppges ha dött och skadats, skriver Bloomberg.

Enligt AFP ska minst 56 personer ha klämts ihjäl i trängseln och omkring 213 personer ska ha skadats.

Pirhossein Koulivand, vid Irans räddningstjänst, bekräftar för lokala tv-kanaler att kalabalik ska ha utbrutit.

– Tyvärr, som ett resultat av att panik ska ha uppstått, har några av våra landsmän skadats och en del har omkommit under begravningståget, säger Pirhossein Koulivand till lokala medier enligt Bloomberg.

Ett videoklipp från platsen visar hur flertalet personer ligger raklånga på marken samtidigt som andra syns försöka utföra hjärt- och lungräddning, rapporterar The Guardian.

Bloomberg skriver att flera videor som lagts ut i sociala medier visar hur människor ligger livlösa på marken. Samtidigt ropar andra i förtvivlan och försöker hjälpa dem.

Begravningen kommer nu att flyttas fram. Det är ännu oklart när den kommer att hållas, skriver Sky News.

I begravningståget i Teheran under måndagen deltog över en miljon människor. Den iranska regeringen uppmanade folk att delta i tåget som gick genom flera iranska städer.

Klassar amerikaner som ”terrorister”

Efter det amerikanska luftanfallet som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani klassar nu Iran amerikanska styrkor som ”terrorister”.

Landet meddelar att de tagit fram 13 tänkbara scenarier för att svara på dödsattacken mot Qassem Soleimani och hotar med en ”historisk mardröm”, rapporterar Bloomberg.

– Om de amerikanska trupperna inte lämnar vår region självmant och upprätt kommer vi göra någonting så att deras kroppar bärs ut horisontellt, Ali Shamkhani, ledare för Irans säkerhetsråd, till iranska medier enligt Bloomberg.

USAs president Donald Trump har tidigare hotat med att attackera 52 iranska mål om Iran går till attack mot amerikanska medborgare eller amerikanska tillgångar.

På tisdagen rapporterar CNN att USA:s trupper runtom i Mellanöstern har höjt beredskapen för potentiella drönarattacker från Iran.

Tv-kanalen, som hänvisar till två militära källor, skriver även att amerikansk säkerhetstjänst observerat att Iran flyttat militärutrustning de senaste dagarna. Det inkluderar såväl drönare som missiler.

– Det finns indikationer på att vi behöver kontrollera de här hoten närmre än vad vi redan gör, säger en av källorna till CNN.

Donald Trump: Soleimani planerade ”stor attack”

Senare under kvällen, svensk tid, har Donald Trump hållit tal från Vita huset i Washington DC. Presidenten uppger bland annat att Qassem Soleimani planerade ”en stor attack” när USA oskadliggjorde honom.

Presidenten tillägger att han inte hade trott att någon skulle kunna klaga på attacken mot toppgeneralen, men att USA är redo om Iran skulle motattackera.

– Vi är redo. Vi är fullkomligt redo. Och likväl kommer vi att attackera om vi behöver göra det som ett svar, säger Donald Trump.

Presidenten berör även USA:s närvaro i Irak.

På söndagen röstade landets parlament igenom en resolution som innebär att regeringen måste kräva att USA drar ur sina trupper ur landet. Men enligt Trump skulle ett sådant drag vara ”det värsta tänkbara”, för Irak, rapporterar AFP.

Presidenten förnekar även att han haft någon kännedom om det brev som spreds under gårdagen och som påstods att USA redan nu var på väg att lämna landet.

Brevet var underskrivet av en amerikansk toppgeneral, men har senare förklarats vara ett misstag av bland annat USA:s försvarsminister, Mark Esper.

– Det där brevet är ett utkast, det var ett misstag, det var osignerat, det skulle inte ha släppts ... dåligt formulerat, det antyder en tillbakadragning, det är inte vad som kommer att hända, sa generalen Mark Milley till CNN under gårdagen.

Irak kräver förtydligande

Iraks premiärminister, Adil Abdul Mahdi, bekräftar samtidigt att han tagit del av brevet och fått uppfattningen att USA:s trupper skulle lämna landet. Premiärministern kräver därför ett förtydligande från USA om vad som gäller, rapporterar CNN.

– Hur ska vi kunna hantera något sådant här i framtiden, när vi hört försvarsministern säga att det här var ett misstag? Om vi får en förfrågan, ska vi fråga dem om den är autentisk eller inte?, frågar sig Adil Abdul Mahdi, enligt CNN.

Han fortsätter:

– Det här är inte ett papper som ramlade ur skrivaren eller något som skickades av misstag. De sa att det här var ett utkast, men det är vad vi fick skickat till oss. Hur ska vi agera som stat?

UD: ”Säkerhetsläget är farligt”

På grund av det upptrappade läget i regionen har utrikesdepartementet, UD, avrått svenskar från att resa till Irak.

”Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Irak förutom till provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyah i den kurdiska regionen i Irak. Avrådan gäller tills vidare”, skriver UD i ett uttalande.

Diana Qudhaib, presskommunikatör vid UD, förklarar beslutet:

– Den senaste tidens händelse har lett till omfattande politiska oroligheter. Och situationen bedöms som snabbt föränderlig och osäker, säger hon.

UD följer utvecklingen noggrant och håller nära kontakt med ambassaderna på plats. Samtidigt uppmanas svenskar i landet till stor försiktighet.

– I nuläget uppmanar vi svenska medborgare i landet att vara mycket försiktiga och hålla sig uppdaterade via medierna och ambassadernas information. Svenskar uppmanas också att undvika stora folksamlingar och demonstrationer, säger Diana Qudhaib.

Hon fortsätter:

– Avrådan bör ses som en signal om att säkerhetsläget är farligt.

I intervju med DN uppger utrikesminister Ann Linde (S) att svenska trupper är redo att dra sig ur Irak om det skulle bli nödvändigt.

– Vi har nära kontakt med försvarsmakten försvarsministern, vi följer hela tiden utvecklingen för att se om man så småningom eventuellt måste evakuera, där är vi inte nu, säger hon till tidningen. 

DETTA HAR HÄNT

• 27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

• Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qasem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

• Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

• Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död.

• Den 4 januari inträffar tre raketangrepp mot mål i och utanför Bagdad. Två av målen har amerikansk knytning, då USA:s ambassad ligger nära det enda, och det andra är en bas där USA har trupper utplacerade. Ingen dör i attacken.

• Den 5 januari hotar Donald Trump med ytterligare attacker mot Iran. 

• I en intervju med CNN svarar Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, att Iran är redo med militära attacker mot USA.

• Iran hotar även med att lämna kärnavtalet och att inte begränsa sin urananrikning om USA inte lyfter sanktionerna på Teheran.

• I Irak har parlamentet samtidigt röstat för att kräva att regeringen ska uppmana den USA-stödda koalitionen att dra sina trupper ur landet.

• På söndagskvällen kommer sedan ytterligare ett raketangrepp, där tre raketer slagit ner i Bagdads Gröna Zon.

• Därefter hotar Donald Trump att svara attacker från Iran med en ”oproportionerlig motattack”

”Flera har dödats och skadats”

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé berättar om kaosscenerna vid begravningen av Soleimani.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.