Minst 33 flyktingar har dött på Medelhavet

Publicerad

Minst 33 flyktingar har dött efter att två flyktingbåtar kapsejsat på Medelhavet, skriver BBC.

Bara i år befaras över 370 flyktingar ha dött på vägen in i Europa, enligt IOM.

Två flyktingbåtar befaras ha kapsejsat och sjunkit vid den grekiska ön Lesbos och turkiska kuststaden Dikili på måndagen. Brittiska BBC, som citerar nyhetsbyråerna Anadolu och Dogan, rapporterar att minst 33 personer befaras ha dött i de båda olyckorna på Medelhavet.

22 av dem ska ha dött utanför Lesbos, ytterligare elva utanför Turkiet.

Flera barn

Enligt nyhetsbyrån Dogans uppgifter ska flera av personerna ombord på båten med 22 flyktingar ha varit barn. Minst fyra personer ska ha räddats.

Fram till den 5 februari befarar IOM, den internationella organisationen för migration, att minst 374 hade dött på vägen in i Europa. Hittills i år tros nära 69 000 flyktingar ha nått den grekiska kusten, enligt IOM.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag