Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

3 000 sjukvårdare döda i viruset

Tusentals läkare, sjuksköterskor och andra arbetare inom vården har avlidit efter att de smittats med coronaviruset, enligt en rapport från Amnesty International.
Sjuksköterskor i Bronx, New York protesterar.Foto: JUSTIN LANE / EPA TT NYHETSBYRÅN
En läkare vid ett center för covidsjuka i Indien.Foto: RAJANISH KAKADE / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst 3 000 arbetare inom sjukvården har dött runtom i världen till följd av coronaviruset, enligt en rapport från Amnesty International.

Nu varnar organisationen för att kritiska sjukvårdare utsätts för bestraffningar.

”Det är särskilt stötande att se att en del länder straffar arbetare som uttrycker oro för arbetsförhållanden som kan hota deras liv”, säger Amnestys Sanhita Ambast.

Tusentals läkare, sjuksköterskor och andra arbetare inom vården har avlidit efter att de smittats med coronaviruset. Det finns ingen officiell statistik men enligt en sammanställning från Amnesty rör det sig om minst 3 000 personer, även om siffran kan vara betydligt högre.

Samtidigt visar siffror från Folkhälsomyndigheten att över 10 300 personer som jobbar inom svensk vård och omsorg testat positivt för coronaviruset i mitten av maj, enligt TT. Majoriteten ha fått lindriga symtom, men det finns uppgifter om döda även i Sverige.

– Jag känner till två läkare i Stockholm som har dött, där sannolikheten att de har blivit sjuka på jobbet är väldigt stor. Flera läkare har också legat inlagda för intensivvård, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare vid Danderyds sjukhus, till TT.

I Amnestys rapport listas bara en person som avliden i Sverige.

I nästan alla av de 63 länder som Amnesty har undersökt har sjukvårdspersonal rapporterat brister på skyddsutrustning och i 31 av länderna har det lett till olika former av protester.

Sjukvårdsarbetare straffas för sin kritik

I många länder har oron lett till bestraffningar.

”Sjukvårdare på frontlinjen är de första som märker om regeringarnas strategi inte fungerar och myndigheter som tystar dem kan inte seriöst hävda att de prioriterar folkhälsan”, säger researchern Sanhita Ambast, i rapporten.

Som exempel ges Egypten där flera sjukvårdsarbetare gripits misstänka för att sprida falska nyheter och i vissa fall terrorism, efter att de uttryckt oro för deras säkerhet och motsatt sig sitt lands hantering av coronaviruset.

Även i Ryssland har läkare misstänkts för brott efter att de klagat på bristen på skyddsutrustning, enligt Amnesty.

Uppmanar till utvärdering

Andra länder där sjukvårdare mötts med bestraffningar är Malaysia, USA. Sydsudan och Pakistan.

”Vi uppmanar alla länder som påverkats av covid-19 att genomföra offentliga undersökningar av hur förberedda de var för pandemin och deras respons på den”, säger Sanhita Ambast.

Länderna där flest sjukvårdare dött

Ryssland: 545

Storbritannien: 540, inklusive 262 socialarbetare

USA: 507 

Brasilien: 351

Mexiko: 248

Italien: 188

Egypten: 111

Iran: 91

Ecuador: 82

Spanien: 63

 

Siffrorna gäller 6 juli 2020.

Källa: Amnesty International 

Forskaren: ”Efterliknar immunförsvaret”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.