Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 12 dödades på Batman-premiär

Minst 12 personer har dödats och 59 skadats när en maskerad gärningsman öppnade eld i en biosalong i Colorado i USA vid midnatt lokal tid.

En 24-årig gärningsman greps strax efter dådet.

Han pekas av lokala federala myndigheter ut som James Holmes, uppger ABC News.

Minst 12 personer har dödats. 59 personer ska ha skadats. Den yngsta som ska ha träffats uppges vara sex år gammal.

Trettio minuter in i filmen, The Dark Knight Rises, öppnade en maskerad man eld och slängde in en tårgasbomb i salongen. Kulor ska ha gått igenom väggarna från en biosalong till en annan. Vittnen har berättat att han bar en gasmask.

– Människor berättar för oss att de trodde att det var en del av filmen. De hörde skott som de trodde var smällare, höga dunkar och plötsligt såg de kulor vina, säger reportern Brenda Stuart från den lokala radiokanalen 850 KOA.

En man gripen

Den beväpnade gärningsmannen pekas ut som 24-årige James Holmes, av lokala federala myndigheter, enligt ABC News.

Mannen greps strax efter dådet på baksidan av biografen. Han gjorde inget motstånd vid gripandet.

Gärningsmannen sa med en gång att det fanns sprängämnen i hans bil och hyreslägenhet. Polisen hittade sprängämnen i bilen och evakuerade snabbt hyresfastigheten och söker nu på eftermiddagen, svensk tid, igenom den.

Det finns ingenting som tyder på ytterligare gärningsmän, enligt polisen.

Många skadade

59 skadades av skott. De har förts till olika sjukhus i närheten.

Filmen, The Dark Knight Rises, är tillåten från 13 års ålder och många ungdomar tros ha befunnit sig i biosalongerna. Aurora är en förort till Denver, nära Columbine där 13 personer sköts ihjäl och 24 skadades 1999, uppger AFP.

Kom genom nödutgången

Paul Otermat var på bion tillsammans med sin flickvän när en man kom in och började skjuta. Han berättade för Sky News:

- En man klev in genom nödutgången. I någon sekund trodde jag att det var någon form av PR-trick, sedan började han spruta tårgas över publiken.

- Han började skjuta. Jag och min flickvän duckade och tog oss ut från biosalongen. Vi sprang genom lobbyn, vi hörde mer skott, sprang till parkeringen och satte oss i bilen och körde därifrån.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.