Minst 104 döda vid brand i textilfabrik

Publicerad

Textilarbetarna stängdes inne när branden startade på nedervåningen och slukade niovåningsbyggnaden i Bangladesh snabbt.

104 människor omkom i brännskador och fallskador.

– Men om det åtminstone hade funnits en nödutgång hade dödstalet varit mycket mindre, säger brandchefen Major Mahbub till AP.

Branden i Tazrin Fashions niovåningsbyggnad började vid 19.30-tiden lokal tid på lördagen på nedre botten.

Den spred sig snabbt till de övre våningsplanen och omringade de tusen textilarbetare som jobbade nattskiftet.

Flera hundra textilarbetare blev instängda när lågorna rasade i byggnaden. Efter att ha räknat kroppar på de olika våningsplanen är dödssiffran nu uppe i 104.

Men den hade kunnat vara lägre, säger brandchefen.

– Fabriken har tre trappor, och alla leder ner till markplanet där branden startade. Så arbetarna kunde inte komma ut när branden slukade byggnaden, säger Major Mahbub till AP och fortsätter:

– Om det åtminstone hade funnits en nödutgång hade dödstalet varit mycket mindre.

Många omkom av att ha kastat sig ut genom fönstren på den nio våningar höga byggnaden.

– De flesta hittades på andra våningen och hade dött av kvävning, säger brandchefen Major Mahbub.

Över 70 personer fördes till olika sjukhus i närområdet. Uppemot 30 av dessa fick frakturer när de hoppade från femte våningen och får specialistvård i huvudstaden Dhaka.

Kan vara kortslutning

En av cheferna vid textilfabriken, Sumon Faruk, uppger att ungefär tusen personer jobbade på nattskiftet. Enligt en av företagets elektriker kan branden ha berott på en kortslutning.

Fabriken ligger i industriområdet Ashulia i Narsinghapur, tre mil norr om Dhaka. Ashulia är ett av landets största industriområden och sysselsätter enligt BBC uppemot en halv miljon människor. Många av textilfabrikerna levererar varor till kedjor som Hennes & Mauritz, Marks & Spencer och Wal-Mart.

– Men vi är inte köpare från den fabriken, säger Malin Björne vid HM:s pressavdelning till TT.
Klädproduktionen stod förra året för 80 procent av Bangladeshs exportintäkter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag