Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minskat stöd för Moderaterna

Bara 16,2 procent skulle rösta på Anna Kinberg Batras Moderaterna, enligt Tv4 väljarbarometer Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra är Moderaternas partiledare. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thors Kristdemokraterna går minus 1,6 procentenheter jämfört med valresultatet på 4,6 procent. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Endast 16,2 procent av väljarna skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Det är tredje slaget mot Moderaterna på bara två dagar där hela tre opinionsmätningar visat på ett tappat förtroende för partiet och dess ledare Anna Kinberg Batra.

Sedan förra TV4 Väljaropinionen, som publicerades 10 maj i år, har stödet för Moderaterna sjunkit med 0,8 procent. 

Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tappar enligt mätningen. KD med minus 1,6 procentenheter jämfört med valresultatet på 4,6 procent och SD med en nedgång om 0,6 procentenheter på drygt en månad.

Minskat förtroende

Det här är den tredje undersökningen på två dagar som placerar Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra i ett dåligt ljus. 

I går rapporterade Novus att en majoritet av svenska folket, 56 procent, anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti.

– Det är 50/50 av moderaterna som tycker att hon är en belastning. Kinberg Batra har ju haft problem med vikande opinionssiffror och det blev värre med utspelet om att de ska diskutera med SD. Det kan vara svårt att återbygga förtroende om de egna väljarna anser att hon är en belastning, sa Torbjörn Sjöström på Novus då.

 Även DN/Ipsos junimätning visar att förtroendet för Moderatledaren har halverats det senaste året. 

Bland partierna som profilerar sig positivt är Centerpartiet, där andelen som skulle välja att rösta på partiet ökat med 0,3 procentenheter, från 12,8 till 13,1 procent. Enligt SVT det innebär att stödet för Centerpartiet nu har mer än fördubblats sedan valet 2014, hela 7,0 procentenheter upp från valresultatet på 6,1 procent. 

Staplarna från den senaste undersökningen. Foto: TV4

Även Liberalerna har fog att vara glada. Deras stöd har ökat med 0,6 procentenheter från 5,3 till 5,9 procent. 

Socialdemokraterna och MIljöpartiet noterar plussiffror och även Vänsterpartiet ökar från 7,3 procent till 7,7, enligt TV4:s väljarbarometer.

 

TV4 Väljaropinion

TV4 Väljaropinion görs av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och är en sammanvägning av samtliga väljarbarometrar som publiceras i Sverige. Material samlas in från nio olika källor och siffrorna viktas efter 1) när undersökningen har gjorts, 2) hur många som svarat och 3) kvaliteten i mätmetoderna. Sammanvägningar dämpar plötsliga opinionsskutt och på kort sikt är förändringarna oftast små. Mer information om hur undersökningarna görs hittar du här: http://valforskning.pol.gu.se/forskningsinformation#M_M_