Minskat stöd för Löfven i ny mätning

Publicerad

Med ett år kvar till valet får Stefan Löfven en riktig kalldusch.

Socialdemokraterna rasar rejält i den senaste mätningen från Expressen/Demoskop och får det sämsta stödet sedan S-ledaren valdes.

Tappet gör att de rödgröna inte har egen majoritet längre.

- Det kommer att gå upp och ner hela vägen fram till valdagen men vi ska fortsätta vår linje att det är viktigare med bra välfärd än fortsatta skattesänkningar, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Nästa helg är det ett år kvar till valet och enligt den senaste mätningen från Expressen/Demoskop är Stefan Löfvens framgångsvåg bruten. Stödet för Socialdemokraterna har inte varit så här lågt sedan februari förra året. Partiet har i dag 31,7 procent av väljarna bakom sig vilket är blott en procentenhet högre än katastrofvalet 2010.

I skuggan av alliansen

Enligt Carin Jämtin beror tillbakagången på medieskugga.

- Det är en period när vi inte har varit så synliga. Alliansen har lagt sina budgetutspel och synts väldigt mycket, det påverkar oss också. Men vi kommer att påverkas åt andra hållet när vi lägger våra budgetförslag, säger hon.

När Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal i mitten av augusti slog fast att skatterna ska sänkas med över 16 miljarder hade Stefan Löfven slagläge i strategin att ställa välfärd mot sänkta skatter. I stället fick han ett internt uppror på halsen till följd av löftet att inte riva upp det femte jobbskatteavdraget. Något besked i regeringsfrågan har det inte heller blivit, vilket alliansen ständigt attackerar S-ledaren för.

- Vi säger att vi ska satsa på välfärden i stället för framtida skattesänkningar. Den konflikten finns fortfarande kvar och jag tror att det är ett budskap som kommer att gå hem på många ställen, säger Carin Jämtin och fortsätter:

- Det är två samhällsmodeller som kommer att stå emot varandra i det här valet.

Tappar majoritet

Något som sannolikt lägger sten på bördan för Löfven är att de rödgröna tappar sin majoritet. Avståndet mellan blocken minskar också.

- Det förväntade utfallet är att det ska bli jämnare mellan blocken när valdagen närmar sig, sedan är det bara frågan om hur jämnt det blir, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Han betonar dock att det är svårt att slå fast något baserat på en enskild mätning. Inga förändringar är statistiskt säkerställda.

Mätningen visar också att de tre små allianspartierna går fram. Centerpartiet, som legat under riksdagsspärren i mätning efter mätning ökar med 1,3 och får 4,5 procent.

- Det kan vara så att vi är på väg att vända trenden efter ett tufft första halvår. En förklaring är att Centerpartiet och Annie Lööf har fått mycket utrymme för att presentera vår politik, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Skattesänkningar lockar

Fredrik Reinfeldts fokus på mer pengar i plånboken genom ytterligare jobbskatteavdrag verkar inte ha gett utdelning bland väljarna. Moderaterna ligger i stort sett still jämfört med mätningen i somras.

- När det femte jobbskatteavdraget framstår som den tydligaste reformåtgärden från regeringen så riskerar regeringen, och framför allt M, att uppfattas som passiv och idéfattig, vilket bestraffas, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Även Miljöpartiet går framåt och hamnar på 10,1. I Almedalen i somras slog språkröret Gustav Fridolin fast att deras huvudmotståndare är Sverigedemokraterna. I den här mätningen får de två partier som slåss om bronsplatsen i svensk politik exakt samma stöd.

- Vår utmaning blir nu att kämpa för att tredje största parti i Sverige blir det parti som på allvar vill minska utsläppen och öka medmänskligheten - och inte ett som vill göra tvärtom, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Slutligen visar Expressen/Demoskop att Sverigedemokraterna skulle få sin hett eftertraktade vågmästarposition om det vore val i dag.

- Det kan bli kaotiska veckor efter valet innan man vet vem som blir statsminister, säger Peter Esaiasson.

SD:s uppåtgående trend är bruten. Partiet backar med 1,5 procentenheter från rekordnivån i juli.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag