Minskad smitta i Danmark och Norge – inte i Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Det är svårt att veta varför det ser olika ut i olika länder, säger avdelningschefen Sara Byfors till DN.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I Danmark och Norge ser man nu en nedgång av antalet covidfall – men inte i Sverige.

– Det ser lite olika ut i de olika länderna. Vad det beror på är svårt att veta, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

I år har smittspridningen ökat under sommaren till skillnad från de två tidigare pandemiåren där somrarna inneburit en nedgång i smittokurvorna.

Även i Danmark och Norge har sommaren följt samma mönster som i Sverige – men nu verkar topparna ha nåtts. Enligt Dagens Nyheter har antalet bekräftat fall minskat mellan vecka 29 och 30 i båda länderna.

– Någon nedgång i antalet fall ser vi inte i Sverige än. Det ser lite olika ut i de olika länderna. Vad det beror på är svårt att veta, säger Sara Byfors till tidningen.

I Sverige rapporterades ungefär lika många fall – runt 5 000 – under vecka 29 och 30. Precis som i våra grannländer är det omnikromvarianten BA.5 och dess undergrupper som dominerar smittspridningen.

Många bedömare räknar med stigande smittokurvor när hösten kommer – hur sommarens smittospridning kommer påverka den saken är svårt att förutse.

– Pandemin pågår och det är viktigt att man vaccinerar sig, tar grundvaccination och påfyllnadsdoser för att undvika att bli allvarligt sjuk, säger Sara Byfors till DN.


Planen: Så ska Sverige hålla tillbaka coronasmittan

Uppdaterat vaccin mot omikron på väg: ”Otroligt mycket bättre skydd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.