Vid minnesstunden för Lars Werner hade både vänsterledare och politiska motståndare samlats för att hylla sin före detta kollega.Från vänster till höger: Lars Ohly, Stefan Löfven, Ann Kinberg Batra, Per Westerberg och Carl Bildt. Foto: SUVAD MRKONJIC
Vid minnesstunden för Lars Werner hade både vänsterledare och politiska motståndare samlats för att hylla sin före detta kollega.Från vänster till höger: Lars Ohly, Stefan Löfven, Ann Kinberg Batra, Per Westerberg och Carl Bildt. Foto: SUVAD MRKONJIC

Minnesstund för Lars Werner: "Känslosamt"

Publicerad

Under fredagen hölls en minneshögtid för den framlidne vänsterledaren Lars Werner i riksdagen.

En av flera politiska profiler som hade svårt att hålla tårarna tillbaka var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Det var känslosamt, stämningsfullt och värdigt, säger han.

Lars Werner var inte bara en man med ett stort hjärta, han var även en person som var både rättfram och kärv, slog Västerpartiets förre partiledare Lars Ohly fast i sitt tal på minnesstunden i riksdagen i går.

Efter ceremonin förklarade Ohly:

– Han var inte en helt okomplicerad person men det var en del av hans charm. Han var inte den som gav beröm opåkallat, men när han gjorde det var det var det allvar.

Lars Ohlys tal pendlade mellan anekdoter och starka vänskapsförklaringar till den gamle partiledaren. Men när han kom till den sista meningen i sitt tal så hade han svårt att hålla tillbaka gråten.

– Jag höll även i begravningen och jag har känt att det här är så personligt. När jag kom till orden "Lasse, jag saknar dig" så fick jag ta ett djupt andetag innan jag kunde slutföra talet. Lasse betydde väldigt mycket för mig, säger han.

På plats fanns även familj och vänner - och flera forna politiska kombattanter, så som Ny demokratis Ian Wachtmeister och utrikesminister Carl Bildt (M).

– Han var en genuin person som var sig själv och sa vad han tyckte. Han var även öppen och personlig, även om han hade lite annorlunda politik än jag, för att uttrycka det försiktigt, säger Carl Bildt om Werner.

– Vi umgicks inte så ofta men när vi gjorde det vid olika sammanhang hade vi rasande trevligt.

Var han tuff att möta i kammaren?

– Det är alldeles korrekt. Han var en duktig debattör och han hade alltid det där humoristiska. Han kunde klämma till rätt ordenligt även om han alltid hade en humoristisk släng på det, säger Carl Bildt.

Den av de politiska ledarna som verkade mest rörd av ceremonin var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han kände inte Werner personligen. Men när deltagarna marscherade ut tillsammans till tonerna av Internationalen var det tydligt att talen från vännerna hade berört honom.

– Det var känslosamt, stämningsfullt och värdigt. Jag lärde inte känna honom personligen men jag har alltid känt en koppling som jag tror har med vår fackliga bakgrund att göra. Han var en genuin människa.

När du gick ut från kammaren så såg du väldigt tagen ut av situationen, närmast i tårar.

– Jag känner med dem som verkligen var vänner med Lars Werner. Det var en man som har kämpat och gjort en fin insats för svensk demokrati, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag