Efter minnesgudstjänsten promenerade Stefan Löfven hela vägen ner längs Drottninggatan för att lägga en bukett blommor utanför Åhléns där lastbilens skräckfärd slutade. Foto: ALEX LJUNGDAHLEfter minnesgudstjänsten promenerade Stefan Löfven hela vägen ner längs Drottninggatan för att lägga en bukett blommor utanför Åhléns där lastbilens skräckfärd slutade. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Efter minnesgudstjänsten promenerade Stefan Löfven hela vägen ner längs Drottninggatan för att lägga en bukett blommor utanför Åhléns där lastbilens skräckfärd slutade. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Så här såg det ut vid Åhléns i Stockholm under lördagen. Foto: ALEX LJUNGDAHLSå här såg det ut vid Åhléns i Stockholm under lördagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Så här såg det ut vid Åhléns i Stockholm under lördagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungaparet närvarade vid minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHLKungaparet närvarade vid minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungaparet närvarade vid minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHLStatsminister Stefan Löfven (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Utrikesminister Margot Wallström (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHLUtrikesminister Margot Wallström (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Utrikesminister Margot Wallström (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHLVänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHLMiljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Brandmän på väg in i kyrkan. Foto: Åsa AsplidBrandmän på väg in i kyrkan. Foto: Åsa Asplid
Brandmän på väg in i kyrkan. Foto: Åsa Asplid
Prästen Roger Gärtner. Foto: ALEX LJUNGDAHLPrästen Roger Gärtner. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Prästen Roger Gärtner. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHLKung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: ALEX LJUNGDAHLFinansminister Magdalena Andersson (S). Foto: ALEX LJUNGDAHL
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: ALEX LJUNGDAHLMiljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: ALEX LJUNGDAHLModeratledaren Ulf Kristersson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: ALEX LJUNGDAHLKD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: ALEX LJUNGDAHL
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Mörkret ska inte ha makt över oss”

Publicerad

De tände ljus för sorgen, minnena och hoppet.

Minnesgudstjänsten ett år efter terrorattentatet betonade livet och ljuset.

– Tillsammans med god vilja kan vi bygga tillit och trygghet, säger kyrkoherde Annika Millde.

Den bleka vårsolen sken över Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm när anhöriga till de personer som omkom eller på annat sätt drabbades av terrorn samlades tillsammans med räddningspersonal från olika samhällsinstanser för att delta i en minnesgudstjänst vid lunchtid på lördagen.

Det var bara ett stenkast till Drottninggatan, som för exakt ett år sedan förvandlades till kaos och katastrof. Men den här dagen rådde i stället lugnet när brandmän i full utrustning tillsammans gick in i kyrkan och satte sig i de videkvistprydda bänkraderna. Därefter följde poliser, ambulanspersonal och säkerhetsvakter som också var klädda in sina uniformer.

Statsminister Stefan Löfven, kungen och drottning och flera partiledare var också på plats för att visa stöd och omtanke med dem som påverkats av terrordådet.

 

 

Statsministern ställde upp på bild med vännerna Lovisa Lund, 13 och Filippa Görander, 13 under promenaden längs Drottninggatan.Foto: Åsa Asplid

 

"Många bär på ljud, dofter och bilder som sitter kvar"

När kyrkoherde Annika Millde hälsade välkommen betonade hon både den sorg som många känner över det som skett, men även alla fina gester av medmänsklighet som följde i spåren av det hemska.

– Det var den första fina vårdagen, många var ute och åt glass och drack kaffe. Men många bär på ljud, dofter och bilder som sitter kvar av det som hände då, sa Annika Millde.

Under gudstjänsten tändes tre ljus som symboliserade sorgen och minnena av de fem personer som förlorade livet – men även hoppet om en tryggare framtid.

– Mörkret ska inte ha makt över oss, sa biskop Eva Brunne.

Efter gudstjänsten tackade statsministern och kungen representanter för de olika samhällsinstanser som deltog i arbetet för att hjälpa människor efter terrorattentatet.

https://www.instagram.com/p/BhRkDg2n9RV/?taken-by=kungahuset

Statsministern la blommor vid Åhléns

Därefter promenerade Stefan Löfven hela vägen ner längs Drottninggatan för att lägga en bukett blommor utanför Åhléns där lastbilens skräckfärd slutade. Under promenaden passade han på att hälsa på flera barn.

Vännerna Lovisa Lund, 13 och Filippa Görander, 13, fick ta en selfie med statsministern. De är själv berörda av det som hände för ett år sedan:

– Det är sorgligt att så många människor blivit skadade och dött, säger Lovisa Lind.

Förberedelserna har pågått i flera veckor inför lördagens minnesgudstjänst.

– Jag har försökt tänka på är att det är en så blandad skara människor som bär så olika saker med sig, säger Annika Millde, kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Hamnade själv i kaoset på Drottninggatan

Hon var själv en av de som hamnade mitt i kaoset på Drottninggatan i samband med att lastbilen mejade ner människor på den populära gågatan. 

– Jag hade en ledig dag och gick tillsammans med min lilla son och min man mot Hötorget för att äta glass, säger hon.

När hon ett år senare välkomnade besökarna till minnesgudstjänsten var det hoppet som stod i fokus, temat för årsdagen var "Tillsammans i sorg och hopp för ett öppet Stockholm".

– Mitt i allt det hemska som hände så reagerade människor samtidigt med omsorg och praktisk hjälpsamhet. Alla blommor på Drottninggatan, alla visade sin omtanke och att man bryr sig. Det är viktigt att det finns plats att se det fina också, utan att förminska någons sorg, säger Annika Millde.

 

Politikerna på plats vid gudstjänsten:

 

 

 

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version uppgavs felaktigt att sju människor dödades i terrordådet. Korrekt siffra är fem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag