Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Mörkret ska inte ha makt över oss”

Efter minnesgudstjänsten promenerade Stefan Löfven hela vägen ner längs Drottninggatan för att lägga en bukett blommor utanför Åhléns där lastbilens skräckfärd slutade. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Så här såg det ut vid Åhléns i Stockholm under lördagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungaparet närvarade vid minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Utrikesminister Margot Wallström (S) anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Brandmän på väg in i kyrkan. Foto: Åsa Asplid
Prästen Roger Gärtner. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till minnesgudstjänsten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 16

De tände ljus för sorgen, minnena och hoppet.

Minnesgudstjänsten ett år efter terrorattentatet betonade livet och ljuset.

– Tillsammans med god vilja kan vi bygga tillit och trygghet, säger kyrkoherde Annika Millde.

Den bleka vårsolen sken över Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm när anhöriga till de personer som omkom eller på annat sätt drabbades av terrorn samlades tillsammans med räddningspersonal från olika samhällsinstanser för att delta i en minnesgudstjänst vid lunchtid på lördagen.

Det var bara ett stenkast till Drottninggatan, som för exakt ett år sedan förvandlades till kaos och katastrof. Men den här dagen rådde i stället lugnet när brandmän i full utrustning tillsammans gick in i kyrkan och satte sig i de videkvistprydda bänkraderna. Därefter följde poliser, ambulanspersonal och säkerhetsvakter som också var klädda in sina uniformer.

Statsminister Stefan Löfven, kungen och drottning och flera partiledare var också på plats för att visa stöd och omtanke med dem som påverkats av terrordådet.

 

 

Statsministern ställde upp på bild med vännerna Lovisa Lund, 13 och Filippa Görander, 13 under promenaden längs Drottninggatan. Foto: Åsa Asplid

 

"Många bär på ljud, dofter och bilder som sitter kvar"

När kyrkoherde Annika Millde hälsade välkommen betonade hon både den sorg som många känner över det som skett, men även alla fina gester av medmänsklighet som följde i spåren av det hemska.

– Det var den första fina vårdagen, många var ute och åt glass och drack kaffe. Men många bär på ljud, dofter och bilder som sitter kvar av det som hände då, sa Annika Millde.

Under gudstjänsten tändes tre ljus som symboliserade sorgen och minnena av de fem personer som förlorade livet – men även hoppet om en tryggare framtid.

– Mörkret ska inte ha makt över oss, sa biskop Eva Brunne.

Efter gudstjänsten tackade statsministern och kungen representanter för de olika samhällsinstanser som deltog i arbetet för att hjälpa människor efter terrorattentatet.

https://www.instagram.com/p/BhRkDg2n9RV/?taken-by=kungahuset

Statsministern la blommor vid Åhléns

Därefter promenerade Stefan Löfven hela vägen ner längs Drottninggatan för att lägga en bukett blommor utanför Åhléns där lastbilens skräckfärd slutade. Under promenaden passade han på att hälsa på flera barn.

Vännerna Lovisa Lund, 13 och Filippa Görander, 13, fick ta en selfie med statsministern. De är själv berörda av det som hände för ett år sedan:

– Det är sorgligt att så många människor blivit skadade och dött, säger Lovisa Lind.

Förberedelserna har pågått i flera veckor inför lördagens minnesgudstjänst.

– Jag har försökt tänka på är att det är en så blandad skara människor som bär så olika saker med sig, säger Annika Millde, kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Hamnade själv i kaoset på Drottninggatan

Hon var själv en av de som hamnade mitt i kaoset på Drottninggatan i samband med att lastbilen mejade ner människor på den populära gågatan. 

– Jag hade en ledig dag och gick tillsammans med min lilla son och min man mot Hötorget för att äta glass, säger hon.

När hon ett år senare välkomnade besökarna till minnesgudstjänsten var det hoppet som stod i fokus, temat för årsdagen var "Tillsammans i sorg och hopp för ett öppet Stockholm".

– Mitt i allt det hemska som hände så reagerade människor samtidigt med omsorg och praktisk hjälpsamhet. Alla blommor på Drottninggatan, alla visade sin omtanke och att man bryr sig. Det är viktigt att det finns plats att se det fina också, utan att förminska någons sorg, säger Annika Millde.

 

Politikerna på plats vid gudstjänsten:

 

 

 

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version uppgavs felaktigt att sju människor dödades i terrordådet. Korrekt siffra är fem.